>29.000 mensen houden vakantie bij Antartica

>De Zuidpool is in trek en het aantal toeristen dat een reis boekt naar het ijscontinent stijgt explosief. De massaliteit – meer mensen op grotere schepen – maakt reddingsacties nog moeilijker dan het door de extreme omstandigheden al is.
Het afgelopen jaar stapten bijna 29.000 toeristen aan boord van een schip om naar de ijsbergen van Antarctica te varen. In 1996 waren dat er nog maar 6500: een groei van 345 procent in tien jaar, volgens cijfers van de internationale reisbranche. Een reis van drie weken kost bijna achtduizend euro, exclusief de tickets van Nederland naar Argentinië.
“Het is druk”, beaamt Frits Steenhuisen van Oceanwide Expeditions uit Vlissingen. Het bedrijf biedt reizen naar het Zuidpoolgebied aan met vier verschillende schepen. De groeiende toeristenstroom noemt hij ‘een punt van discussie’. Niet zozeer vanwege de gevolgen voor het Antarctische milieu, maar vanwege de veiligheid van de reizigers. “Naarmate de schepen groter worden, wordt het redden van alle passagiers moeilijker”, zegt Steenhuisen. Vorig jaar botste een Noors schip tegen een rots. Er zaten driehonderd passagiers plus bemanning op. “Die moesten worden gered, maar de meeste schepen die er rondvaren zijn een stuk kleiner. Als wij in de buurt zijn, met een goed gevuld schip, doen we uiteraard ons best. Maar waar laat ik driehonderd mensen plus bemanning? Ik heb geen idee.” (Bron: PZC)

One Response

  1. Rednas

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.