>Iedereen kan een record vestigen

>

Als je het Guinness World Records 2008-boek doorbladert dan denk je: Alle records zullen nu toch wel gevestigd zijn. Maar nee, al jaren achtereen dient de lijst met uitzonderlijke prestaties bijgewerkt en uitgebreid te worden. De uitgever is zelf handig ingesprongen op het onverzadigbare verlangen van de aardse stervelingen om met zijn/haar naam in een lijst te komen door voor in het boek een uitgebreide handleiding op te nemen voor iedereen die zelf een record wil gaan vestigen.

Per jaar worden wereldwijd meer dan 3 miljoen exemplaren van het boek in honderd landen en 28 talen verkocht. Het boek is volgens uitgever Kosmos vooral populair bij jongeren tussen de 7 en 13 jaar. Dat wordt wellicht verklaard door de bizarre onderwerpen die gebundeld worden. “Een vrouw met een baard van bijna dertig centimeter lang, een olifant met een houten been, een peperkoek van meer dan 23 meter of een man die een vrachtwagen trekt met zijn oogleden”, schrijft de uitgever in een persbericht. Het eerste boek met deze titel verscheen in 1955, na een discussie over welke vogel het snelst was en waarvan het antwoord niet te vinden was in de toen bestaande literatuur.

” Guinness World Records 2008 is sensationeler en spectaculairder dan ooit. In het afgelopen jaar waren de recordpogingen weer sneller, groter, spannender, duurder, langer of gekker dan het jaar ervoor. Ook het boek zelf is aantrekkelijker dan ooit: Met een revolutionair, wervelend roodglanzende omslag met spinnenwebeffect en glow in the dark-elementen heeft dit beroemde recordboek een verfrissend nieuw uiterlijk gekregen”, zo trompettert de uitgever zelf.

Feit is dat je je uren met dit boek kunt vermaken en dat door het ontbreken van een lijn je er hap-snap doorheen kunt. Voor de sportfanaten staan alle winnende tijden op de meest uiteenlopende takken van sport genoteerd, zo kun je op de achterbank onderweg naar je wintersportvakantie weer flink wat wijzer worden: De hoogst geregistreerde snelheid voor een mannelijke skiёr is 252,40 km/u, behaald door Simone Origone (Italiё) in Les Arc, Frankrijk op 20 april 2006. En de oudste bekende ski werd gevonden in een veenmoers in Zweden. De ski dateert uit circa 2500 voor Christus. En terwijl je onderweg bent kun je dromen van allerlei heldhaftige tochten die je zou kunnen ondernemen, waarbij de avonturen van anderen als voorbeeld dienen, zoals die van de ” jongste persoon die naar de Noordpool liep”. Op 10 april 2006 vertrok de 14-jarige Jordan Maguire (GB) te voet vanaf luchtmachtbasis Borneo in Rusland. Hij liep 178 km naar de Noordpool en kwam daar tien dagen later aan. Wat let u om uw eigen record te vestigen?

Guinnes World Records 2008, 288 pagina’s, prijs 24,95 euro.

De redactie van Elke Dag Vakantie.nl heeft recentelijk het enige Guinness Book of Records-museum in Kopenhagen bezocht.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.