>Buitenlandse geldboetes nu hier op de mat

>Nederlanders die in één van de Europese lidstaten een geldboete hebben gekregen, kunnen in de toekomst een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) verwachten. Het moet dan gaan om een onherroepelijke beslissing. Dit staat in een wet van minister Hirsch Ballin van Justitie die op 1 december in werking is getreden en voortvloeit uit het kaderbesluit van de Raad van de Europese Unie uit 2005 inzake de toepassing van het beginsel van wederzijdse erkenning op geldelijke sancties.
Nederland kan een strafrechtelijke geldboete overdragen aan een andere lidstaat zodat die daar kan worden geïnd. Andersom kunnen lidstaten ook aan Nederland overdragen. Behalve voor geldboetes opgelegd door de strafrechter, geldt de nieuwe regeling ook voor verkeersboetes – bijvoorbeeld voor te hard rijden – en voor de door de strafrechter opgelegde verplichting om het slachtoffer schadevergoeding te betalen.
De EU-lidstaten vragen elkaar geen vergoeding voor de inningskosten, het incasserende land mag het geld houden.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.