>Ken jij de regels van de piste?

>“Veel plezier en kom veilig weer thuis!” We wensen het iedereen die op vakantie gaat toe. Maar veiligheid is niet iets wat je overkomt, je kunt er zelf veel aan doen. Zeker tijdens de wintersportvakantie, stelt de Nederlandse Ski Vereniging, die pleit voor meer veiligheid op de piste.
Als we deelnemen aan het verkeer, leren we eerst de regels. Als kind al. Willen we oversteken? Dan eerst goed ‘links, rechts, links’ kijken. Als fietser leren we verkeersregels en hoe we veilig in het donker kunnen rijden. Voordat we op een brommer of in een auto stappen, moeten we zelfs eerst een rijbewijs halen. Maar we stappen wél zo de piste op, terwijl daar behoorlijke snelheden worden gehaald. Daarom dit jaar op de agenda, vóór je op wintersportvakantie gaat: tijd voor veiligheid op de piste.
Veel mensen weten het niet, maar er bestaan internationale regels over hoe we ons moeten gedragen op de piste. Ze zijn opgesteld door de Fédération Internationale de Ski (FIS). Neem de tijd om ze te bestuderen:
1. Houd rekening met anderen
2. Beheers je snelheid
3. Kies een veilig spoor
4. Haal voorzichtig in
5. Kijk uit bij oversteken en invoegen
6. Houd nauwe passages vrij
7. Klim en loop altijd langs de kant van de piste
8. Houd je aan de verkeersborden
9. Verleen hulp bij ongelukken
10. Legitimatie bij je hebben is verplicht

Veel regels lijken misschien voor de hand liggend, maar zijn het niet voor iedereen. ‘Beheers je snelheid’ bijvoorbeeld, betekent letterlijk dat je te allen tijde controle over je ski’s of snowboard hebt en op elk moment binnen korte tijd stil kunt staan of (gecontroleerd) van richting kunt veranderen. Voor meer informatie over de pisteregels en andere tips zie: www.wintersport.nl onder de kop reis en vrije tijd.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.