>Lichamelijke voorbereiding op wintersport

>De wintersport stelt hoge eisen aan je lichaam. Je zit hoog in de bergen, het is koud en je moet je lichamelijk ook nog eens bewijzen. Tot overmaat van ramp blijft soms de zon weg. Harde wind, sneeuw en extreme kou vragen om een extra goede voorbereiding op de wintersport. Een beetje wintersporter wil optimaal rendement halen uit zijn ski-pas. Ga dus nooit onvoorbereid. Van nature zijn mensen tropisch ingesteld. We zoeken graag de zon op en houden van een warme douche. Fysiologisch gezien kan je lichaam zich gelukkig vrij eenvoudig aanpassen aan warme omstandigheden. Onze vele zweetklieren, een verlaagde hartslag en de temperatuur van de huid zorgen hiervoor. Anders zit het met koude omstandigheden. Aanpassing aan de kou vindt ons lichaam een stuk lastiger. We gaan rillen en krijgen een verhoogde stofwisseling, maar die worden niet echt als een aangename of effectieve aanpassing ervaren. Wel belangrijk is warme kleding dragen. Zo draag je steeds je eigen tropische klimaat met je mee. Wie zich niet goed tegen de kou beschermt, kan geen optimale prestaties leveren. Een koud lichaam heeft een tragere zenuwgeleiding en minder soepele spieren, pezen en gewrichten. Lees verder bij Gezondheidsnet

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.