>Lange rij voor Terra Cotta-leger

>Een uur hebben we vanmiddag in de rij gestaan voordat we in het Drents Museum in Assen konden gaan kijken naar soldaten uit het Chinese Terra Cotta-leger die daar tot na de zomer ten toongesteld staan. Een telefoontje vrijdag met de vraag of het “mega-druk” was en of het beter was nog een paar weken te wachten werd door een woordvoerster van het museum ontkennend beantwoord: “Als u er direct om 10 uur bent of in de tweede helft van de middag dan valt het enorm mee”.
Dat bleek echter geen goed advies, want om 15 uur stond er dus een enorme rij voor de kassa. Gelukkig hadden we toen we binnen waren om vier uur nog een uur om rond te kijken en dat bleek op zich voldoende om de expositie te zien. Een beter advies was geweest om: of later dit jaar te gaan kijken of om kaarten online te kopen, want daarmee kun je de rij direct passeren en loop je zo naar binnen.
Vorig jaar had ik een soortgelijke expositie over de Terra Cotta-soldaten ook al in het British Museum gezien en had dus aardig vergelijkingsmateriaal. De soldaten waren – uiteraard – hetzelfde. In beide gevallen gaat het om het authentieke materiaal dat uit de duizenden aardewerken soldaten geplukt is om in Europa aan het publiek te tonen.
Hoewel de expositie in Londen mooier beeld- en fotomateriaal heeft, dat de toeschouwer naar de beelden leidt, moet de conclusie zijn dat de expositie in Assen over het geheel genomen mooier is qua presentatie. Leuk is het bijvoorbeeld dat er een loopbrug over de beeldengroep is gebouwd, zodat je ze echt van alle kanten rustig en goed kunt bekijken. Ander pluspunt is dat je in Assen zonder flits foto’s van de beelden mag maken (in Londen helemaal niet). Ook krijg je in Assen na binnenkomst een prachtig boekwerkje met uitvoerige informatie over alles wat te zien is.
In beide gevallen blijkt het beeldmateriaal het beste een indruk te geven van het immense complex in China. De expositie maakt dat je hoofdschuddend het pand verlaat na het zien van zoveel grootheidswaanzin: Dat iemand duizenden mensen aan het werk zet om zo’n gigantisch praalgraf te bouwen is haast niet voor te stellen. [SL]
Lees het verhaal over de expositie in Londen | Bureaubladfoto’s van de expositie in Assen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.