>Charles de Gaulle krijgt een museum

>In juni 2008, een symbolische datum, opent in Colombey-les-Deux-Eglises aan de voet van het Lotharings Kruis een uiterst modern, aan de meest beroemde Fransman uit de 20e eeuw gewijde herdenkingsplaats.
De permanente en tijdelijke exposities zijn verzorgd door de Stichting Charles de Gaulle. De Conseil Général (bestuursraad) van de Haute-Marne heeft de bouw op zich genomen van dit opmerkelijke monument, geheel in het teken van het leven en de werken van Generaal de Gaulle. Het museum evenaart op toeristisch en cultureel gebied deze staatsman, politicus en schrijver, die de Haute-Marne als woon- en werkplaats verkoos.
Sinds eind augustus 2006 wordt er in Colombey flink aan de weg getimmerd. Het toekomstige museum, met meer dan 1.600 m² expositieruimte, gaat in op belangrijke feiten uit de militaire en politieke loopbaan van Charles de Gaulle en op zijn gezinsleven.
Een van de sterke kanten van dit museum is de architectuur: het landschap is op ingenieuze wijze in het gebouw geïntegreerd. De Generaal hield met hart en ziel van ‘zijn’ Champagnestreek.
Er wordt van uitgegaan dat het museum jaarlijks minstens 125.000 bezoekers trekt.
Het dorp Colombey-les-Deux-Eglises dankt zijn roem aan het feit dat Generaal de Gaulle er zijn woonplaats van maakte. Hij kocht er op 9 juni 1934 het landgoed ‘La Boisserie’ en schreef daar het merendeel van zijn werken. Het huis straalt nog steeds de eenvoudige, warmhartige sfeer uit van de ‘man van 18 juni’ (18 juni 1944: beroemde speech na de bevrijding van Parijs). Het huis wordt nu beheerd door de zoon van de Generaal, Philippe de Gaulle, die het openstelt voor bezoekers. Het bezoek bestaat uit een rondleiding binnenshuis, door de zitkamer, de eetkamer en de werkkamer waar cadeaus van buitenlandse staatshoofden uitgestald staan, en een bezoek aan de tuin met uitzicht op het landschap waar de Generaal zo van kon genieten.
www.tourisme-hautemarne.com

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.