>Bijzonder Delfts Blauw in Apeldoorn

>>Bijzonder Delfts Blauw in Apeldoorn 9Paleis Het Loo heeft twee bijzondere schalen Delfts aardewerk verworven uit de tijd van koningin Mary II, stichtster en eerste bewoonster van Het Loo. Zij zijn gelijk aan de schotels die koningin Mary op Het Loo had staan. De grootste heeft een diameter van bijna 50 centimeter; een zeldzaamheid in de 17de eeuw en in technisch opzicht een waar meesterstuk. Tezamen met een genereus bruikleen Delfts aardewerk van het Gemeentemuseum Den Haag vormen de schalen een prachtige aanvulling op de collectie Delfts ‘porselein’ van koningin Mary op Het Loo.
Het blauw-wit beschilderde Delfts aardewerk uit de tijd van koningin Mary II (1652-1695) was zo’n goede imitatie van het oosterse porselein dat het Delfts ‘porselein’ werd genoemd. De enige overblijfselen in Nederland van het hoogwaardige Delftse ‘porselein’ dat voor koningin Mary werd gemaakt, zijn de fragmenten die bij de restauratie van Het Loo zijn opgegraven naast haar zogenaamde ‘melk- of confiturekelder’. De collectie Delfts ‘porselein’, aangevuld met de twee nieuwe schalen en het bruikleen van het Gemeentemuseum Den Haag, is vanaf zaterdag 12 april te zien in de melk- of confiturekelder en de vertrekken van koningin Mary op de eerste verdieping. www.paleishetloo.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.