>Romeinse pracht en praal in Nijmegen

>Van 23 augustus 2008 t/m 4 januari 2009 is er een nieuwe toptentoonstelling in Museum Het Valkhof: ‘Luxe en decadentie. Leven aan de Romeinse goudkust’. De expositie biedt een inkijkje in het leven van de Romeinse ‘Quote 100′, de kleine groep superrijken die 2000 jaar geleden in immense villa’s woonden aan de Golf van Napels. Bezittingen van die elite, pronkstukken uit het Nationaal Archeologisch Museum in Napels, worden voor het eerst buiten Italië getoond: muurschilderingen, beelden van brons en marmer en sieraden. Ook zijn er 3-D animaties van villa’s en tuinen te zien. Net als tegenwoordig bestond er in de Oudheid kritiek op het decadente leven van de superrijken. In de expositie wordt dan ook aandacht besteed aan deze vaak bijtende kritiek van de antieke auteurs op het luxe leven van de Romeinse jetset, dat zich steeds meer op status richtte en steeds minder vasthield aan de traditionele Romeinse waarden.
De expositie kwam tot stand dankzij het Museo Archeologico Nazionale in Napels en de Soprintendenza Archeologica van Pompeii. Bij ’Luxe en decadentie’ verwacht Museum Het Valkhof minimaal 75.000 bezoekers te ontvangen. www.museumhetvalkhof.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.