>Bletchley Park eert codekrakers

>In de geschiedenis van wereldoorlog II neemt Bletchley Park (Buckinghamshire) een belangrijke plaats in. Het was het zenuwcentrum van de Britse inlichtingendiensten. In dit volstrekt afgesloten centrum werkten enkele duizenden mensen, die waren ondergebracht in diverse afdelingen, aangeduid als hutten. Belangrijk onderdeel van dit geheime werk was het ontcijferen van de geheime vijandelijke codes. Dat gebeurde ook in hut 8 waar de marine-afdeling zetelde. Het was ook de afdeling waar de befaamde wiskundige Alan Turing aan het hoofd stond, de man die de basis legde van onze hedendaagse computer. Duitse duikboten vormden lange tijd een groot gevaar voor de geallieerde oorlogsvoering. Hier in hut 8 slaagde men erin de geheimtaal Enigma waarvan de Duitsers zich bedienden, te ontrafelen. Dat lukte vooral nadat drie mannen van de Britse marine de codeboeken van de Enigma van een zinkende Duitse duikboot wisten te halen. In hut 8 slaagde men er toen in de vijandelijke geheimtaal te kraken. Het betekende een ommekeer in de oorlog ter zee. Na de oorlog gingen ook de codebrekers van hut 8 naar huis. Het simpele gebouwtje raakte in verval maar is toch van een roemloze ondergang gered. Bletchley Park leeft voort als museum en in hut 8 is nu een tentoonstelling ingericht ter nagedachtenis aan de drie matrozen Tommy Brown, Colin Grazier en Anthony Fasson die de codeboeken veroverden. Grazier en Fasson lieten hierbij het leven.
Voor de fans van James Bond nog de mededeling dat Bletchley Park (www.bletchleypark.org.uk) op 25 augustus de honderdste geboortedag viert van Ian Fleming, auteur van de bloedstollende Bond-avonturen. Fleming was in de oorlogsjaren verbonden met Bletchley Park.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.