>Brugge heeft zijn friet-museum

>Van een patatje oorlog had hij tot voor kort nog nooit gehoord. ”Jullie kennen dan weer geen mitraillette: een stokbrood met friet en doorgesneden hamburger erin,” zegt Eddy van Belle, de grondlegger van het eerste frietmuseum dat onlangs in het Belgische Brugge werd geopend. België en friet. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. ”Er zijn zelfs journalisten uit het zuiden van het land hier geweest. En geloof me: het is niet evident dat er in Wallonië belangstelling is voor iets dat in Brugge gebeurt,” zegt Van Belle. Vergeet de koning en de Rode Duivels: friet is wat Wallonië en Vlaanderen verbindt. Vroeger had elk dorp, elk plein zijn eigen frietkot. Op een gemiddelde dag eet dertien procent van de Belgen friet, zo blijkt uit een onderzoek. De Belgische frituren krijgen dagelijks 460.000 klanten over de vloer. ”Zelfs chique restaurants schamen zich er niet voor frieten op het menu te zetten.” Een frietmuseum, dat bestond nog niet. ”We hebben overal gezocht, maar nergens ter wereld iets gevonden wat erop lijkt,” zegt Van Belle. Lees het hele verhaal bij Parool

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.