>Gewichtloos boven Zweeds Lapland

>Binnenkort is er de mogelijkheid om een ruimtereis te maken vanaf Kiruna in Noord-Zweden. Voor deze charters in het luchtruim bestaat nu al veel belangstelling. Zo’n vijftig astronaut-toeristen hebben al een ruimtereisje geboekt voor zo’n 1,2 miljoen Zweedse kronen per persoon. Circa 250 andere belangstellenden hebben interesse getoond in latere ruimtevluchten; in totaal hebben maar liefst 85.000 mensen belangstelling voor een reis in de ruimte. Organisatoren rekenen op een jaarlijkse belangstelling van 5000–15.000 ruimtereizigers. De voorbereidingen van ‘Spaceport Sweden’ in Esrange bij Kiruna verlopen voorspoedig. De bedoeling is dat in 2012 de eerste reizigers het luchtruim kiezen vanaf Kiruna. Al in 2009 worden proefvluchten uitgevoerd in de Mojave-woestijn en New Mexico in de Verenigde Staten. Als voorbereiding op de 2 uur lange ruimtereis krijgen de deelnemers een training van twee tot drie dagen. Omdat in dit deel van Zweden zowel in de zomer als in de winter aantrekkelijke plaatsen te bezoeken zijn, wordt ook gewerkt aan een uitgebreider aanbod dan de ruimtereis alleen. Zo overnachten ruimtereizigers in het IJshotel in Jukkasjärvi, vliegen per helicopter naar de hoogste berg van Zweden, de Kebnekaise, brengen een bezoek aan een Sami-gezin en maken een huskysafari. Meer informatie: www.spaceportsweden.com

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.