>Denen vieren midzomer vurig

>Midzomer wordt in Denemarken altijd – ook letterlijk – vurig gevierd. Normaliter is dat altijd op 23 juni. Dat is de dag van Sint Jan, in Denemarken Sankt Hans. Vooral op de stranden langs de kust, maar ook langs oevers van meren en andere wateren, worden ’s avonds altijd in het hele land grote vreugdevuren ontstoken. Traditiegetrouw wordt op die brandstapel meestal een zelfgemaakte heks verbrand. Rondom het vuur worden speciale liederen gezongen en wordt gedanst, gegeten en gedronken. Toeristen die op deze langste dag van het jaar Denemarken bezoeken zijn altijd van harte welkom bij dit volksfeest. In Nederland viert de Deense gemeenschap samen met veel vrienden van Denemarken dit jaar het Sankt Hans Fest op zaterdag 21 juni rondom de Deense Zeemanskerk, Coolhaven 1-7 in Rotterdam (vlakbij het gelijknamige metrostation). Overdag is er een grote zomermarkt in de kerk. Om 21.00 uur wordt nabij de kerk het vreugdevuur ontstoken.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.