>Expositie over 50 jaar Smurfen

>Vijftig jaar na hun geboorte behoren de Smurfen nog steeds tot de populairste stripfiguren ooit gecreëerd door een Belgisch stripauteur. Ontsproten aan de verbeelding van Peyo maakten de Smurfen hun debuut in het weekblad Robbedoes in de herfst van 1958, in een verhaal van Johan en Pirrewiet: “De fluit met 6 smurfen Om deze verjaardag – die overigens wereldwijd gevierd wordt – te herdenken, stelt het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal voor om het werk van Peyo vanuit een origineel uitgangspunt te bekijken: het is uit hun individuele zwakheden dat de Smurfen hun gezamenlijke kracht putten… De tentoonstelling toont uitzonderlijke documenten, uitgeleend door de familie van Peyo. Ze wil tonen hoe het werk van een reus van het stripverhaal – een echte smeltkroes van helderheid, zuiverheid, efficiëntie en eerlijkheid – aansluit bij dat van de fabeldichters van toen.
Schepper Pierre Culliford werd geboren in Brussel (25 juni 1928) als zoon van een Belgische moeder en een tot Belg genaturaliseerde Engelse vader. Als kind al wordt hij sterk aangetrokken door de verhaaltjes van zijn leider bij de welpjes, door Robin Hood in de bioscoop, door het theater en door de eerste albums van Hergé. Na een moeilijke schooltijd tijdens de oorlogsjaren wordt hij met 16 jaar aangeworven als filmoperator en mag hij met 17 jaar aan de slag in een Brusselse tekenfilmstudio, waar hij tekeningen inkleurt. Hij maakt er kennis met Morris, Franquin en Eddy Paape. Kort daarop gaat de studio op de fles. Hij richt zich vervolgens op de reclame en publiceert links en rechts wat stripverhalen. Op 11 april 1946 ten slotte maakt een nieuwe stripfiguur, Johan, zijn opwachting in het dagblad La Dernière Heure. De auteur tekent met Peyo, een kinderlijke samentrekking van Pierrot. Hij is dan nog altijd geen 18. Zijn personage is een schildknaap of een jonker en leeft in de middeleeuwen. Hij is jong, rijdt paard, klimt in de bomen en maakt jacht op verraders.
Belgisch Centrum van het Beeldverhaal, Zandstraat 20 – 1000 Brussel. Alle dagen open (behalve op maandag) van 10 tot 18 uur. www.stripmuseum.be Officiële website 50 jaar Smurfen : www.happysmurfday.com

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.