>Expositie over Engelse staatsbanketten

>Lady in redImage by J.Salmoral via FlickrMisschien wel leuk voor mensen die van cijfers houden. Hoeveel staatsbanketten zou de Britse vorstin in haar langdurige regeerperiode hebben aangericht? Het blijken er in totaal bijna honderd te zijn. De meeste banketten waren in Buckingham Palace: 77. In Windsor Castle liet zij 18 keer dekken en slechts één keer gebeurde dat in Palace of Holyroodhouse in Edinburgh.
Zo’n staatsbanket blijkt een hele onderneming te zijn. Maar het geldt dan ook een officieel eerbetoon aan een buitenlands staatshoofd. Wie er meer over wil weten moet deze zomer naar Buckingham Palace. Voor de eerste –en waarschijnlijk ook enige – keer mogen bezoekers een kijkje nemen in de balzaal van het paleis. Daar is volledig gedekt voor een staatsbanket. Alleen de 170 gasten die doorgaans aanschuiven ontbreken. Wat er allemaal komt kijken voor zo’n koninklijk etentje? Duizend glazen moeten worden opgepoetst, 170 servetten moeten worden gevouwen, meer dan zeventig bloemdecoraties worden gemaakt. Maatstokken doen dienst om de plaatsen van de gasten uit te meten en aan te geven waar en hoe het glaswerk en bestek moeten staan en liggen. Kortom, een gepas en gemeet van jewelste. Om nog maar te zwijgen over wat er allemaal achter de schermen moet gebeuren. Dit krijg je op een film te zien. Al het glitter en geblink is van 29 juli tot 29 september, dagelijks te bezichtigen. Op www.royalcollection.org.uk. meer bijzonderheden.

Zemanta Pixie

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.