>Vlucht voor de realiteit

>Nog op zoek naar aardige, luchtige zomervakantieliteratuur? Dan zou je het boek “Fasten your seat belt!” met daarin twintig korte verhalen van Nederlandse schrijvers in je koffer kunnen stoppen. Verwacht echter geen stroom aan “happy shiny”-verhalen, want meer dan de helft gaat over somber gestemde mensen met een bij tijd en wijle vreemd wereldbeeld. De verhalen zijn op initiatief van Ramon Stoppelenburg bij elkaar gebracht, die ook het thema “vliegen” bedacht.
Hoewel de meeste verhalen perfect in het thema passen, wekken sommige bijdragen de indruk dat daar nogal krampachtig een link naar het vliegtuig is ingebracht. Een bundel met korte verhalen ‘hapt natuurlijk lekker weg’ in de zomertijd en het tijdstip van verschijnen is dan ook perfect. De stijl en insteek van de auteurs verschilt echter behoorlijk, zodat (behoudens het thema) in dat opzicht geen sprake is van eenheid. Maar goed, het staat natuurlijk iedereen vrij om moeiteloos een of een paar van de verhalen na het lezen van de eerste bladzijde over te slaan en wat je dan overhoudt is twee handen vol met leuke en vooral verrassende verhalen. Net zoals toeristen dat doen blijken de hoofdpersonen uit de bundel het vliegtuig te gebruiken als een vlucht uit de dagelijkse realiteit. Wij, u en ik, doen dat simpelweg omdat we op vakantie gaan en even de dagelijkse routine achter ons laten, maar anderen torsen een zwaardere last met zich mee als ze het luchtruim kiezen.
De drie leukste verhalen volgens Elke Dag Vakantie.nl uit deze bundel:
1. “Tygomir Scholtz” van Arjen Lubach over een miljonair die na het overlijden van zijn vrouw zijn dagen contstant slijt op vluchten tussen de continenten en daarbij allerlei vluchtige (?) vrienden opdoet.
2. “Lenny” van Esther Donkers over een uitzonderlijk aardige purser.
3. “Mis” van Wim Schluter over de problemen die iedere ervaren vliegreiziger kent: verloren bagage. Jij in Barcelona, je koffer in Brussel, zoiets.
4. “De Terugreis” van Menno Nicolai over een bizarre moord waarbij een filmpje uit een gsm de dader verraadt.
5. “Looza perensap” van Maaike Schutten met een fijne sneer naar allerlei tv-reisprogramma’s en de uitkomst dat je helemaal niet op reis hoeft om gelukkig te worden. [SL]
Fasten your seat belt!, uitgave TM Trademark, ISBN 9789049900687, prijs 12,50 euro, www.fastenyourseatbelt.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.