>Recreatieboek op universitair niveau

>>Recreatieboek op universitair niveau 8De ANWB is het natuurlijk ook wel aan zijn stand verplicht: Het schrijven van een standaardwerk over toerisme in Nederland. De ‘Toeristische Atlas Nederland’ is een boek waarin de recreatieve mogelijkheden van ons land op bijna universitair niveau behandeld wordt. En dan doel ik niet op het taalgebruik, want dat is prettig en toegankelijk, maar meer op de uitputtendheid waarmee het onderwerp gefileerd wordt. Het boek heeft eigenlijk maar één nadeel: Het is groot en dik, maar dat wordt weer deels ondervangen door het ringbandsysteem. Dat maakt het mogelijk om delen mee te nemen tijdens dagtochten of om bij het wandelen of fietsen te benutten. En daardoor zou het later simpel geactualiseerd kunnen worden. Handig voor iedereen die kiest voor ‘alles ineens’ en die niet allerlei losse boekjes over recreatie in Nederland in zijn boekenkast wil hebben.

Even een opsomming om een idee te krijgen van de veelomvattendheid van het werk. Het bevat beschrijvingen (en adressen en websites, maar dat geldt voor alles in het boek…) van duizend musea, dertig dierentuinen, vijftig pretparken en verder 300 fietsroutes, 100 wandelroutes, 125 stedenspecials en nog 1500 andere uittips. Het boek heeft heel Nederland in 56 vrijwel gelijke moten verdeeld en die dienen als basis om snel terug te vinden wat je allemaal in zo’n moot kunt beleven. Handig als je een weekendje een huisje ergens gehuurd hebt om snel (zonder een VVV of wie dan ook te hoeven bellen) te achterhalen wat je daar met de kinderen kunt doen.
Het boek bevat ook ‘top 10-lijstjes’, bijvoorbeeld van wat qua bezoekers de drukste musea zijn: 1. Stedelijk museum , 2. Anne Frank Huis, 3. Rijksmuseum Amsterdam, 4. Van Gogh Museum, 5. Singer Museum, 6. Naturalis, 7. Kröller-Müller Museum, 8. Gemeentemuseum Den Haag, 9. Nederlands Openluchtmuseum en 10. Boijmans Van Beuningen.

En door die handzame lijstjes zie je ook waar de 71 kastelen en landgoederen die publiekelijk toegankelijk zijn te vinden zijn (opvallend veel in het oosten en zuiden van het land!). Door themakaarten kan iedereen die specifiek naar iets speciaals op zoek is (wandelen, winkelen, schaatsen etc.) zien waarvoor je daar terecht kunt in ons land. Daarna begint de wandeling door Nederland, waarbij je van noord naar zuid gaat en met kaarten en veel (mooie!) foto’s door het land gevoerd wordt. De kaarten zijn zo gedetailleerd dat je ze ook kunt gebruiken voor een wandeling of fietstocht rond de camping of andere plek waar je verblijft. Het boek is recentelijk in prijs verlaagd: van 37,95 naar 19.95 euro. Voor twee tientjes kun je jezelf een hoop gezoek besparen en veel plezier bezorgen. [SL]

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.