>‘s Werelds oudste boom staat in Zweden

>In de provincie Dalarna is onlangs de oudste boom ter wereld gevonden. Wetenschappers aan de universiteit van Umeå hebben ontdekt dat deze spar al bijna 9600 jaar oud is. In de omgeving van de oeroude boom, tussen Lapland en Noord-Dalarna, zijn nog eens rond de 20 andere bomen van ongeveer 8000 jaar oud gevonden. De eeuwenoude bomen zijn door wetenschappers getraceerd bij de boomgrens, tussen het noordwestelijke deel van Dalarna en de grens met Noorwegen. Zij ontdekten hier niet alleen de nog levende bomen, maar troffen ook resten van andere sparren aan. Proefmonsters van zowel de bomen als de boomresten werden voor onderzoek opgestuurd naar een laboratorium in het Amerikaanse Miami. Uit onderzoek bleek dat de bomen tussen de 375 en de 9950 jaar oud zijn. Volgens Leif Kullman, professor aan de universiteit van Umeå, was deze spar één van de eerste bomen in Scandinavië en hoorde deze bij een bos dat vlak na de ijstijd ontstond. Meer informatie over de omgeving: www.dalarna.se

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.