>Aantal fietsvakanties neemt toe

>Het gaat goed met de fiets- en de wandelvakanties. Het aanbod neemt toe: van weekendjes dichtbij huis tot langere en verre tochten. Het moment bij uitstek waar aanbod en vraag elkaar ontmoeten is de Fiets en Wandelbeurs in de Amsterdam-Rai. De duidelijk gerichte beurs vindt in 2009 plaats op zaterdag 28 februari en 1 maart. Het is inmiddels de vijfde editie van het nieuwe concept dat in 2005 ontstond door een voorzichtige samenwerking van de Fietsvakantiebeurs en de Wandelmarkt. De nieuwe formule is inmiddels gegroeid tot een niet meer weg te denken evenement voor fiets- en wandelliefhebbers Groei zit er ook in het aantal bezoekers: van 7.800 in 2005 naar 14.835 in 2008. De oppervlakte van de beurs steeg van 6.500 m2 naar 17.000 m2. Het aantal standhouders nam toe van 120 naar 363.
Voor het huidige vakantieseizoen is o.a. het volgende waar te nemen.
• De opmars van de fiets met elektrische trapondersteuning is niet te stuiten. De modellen worden ook steeds fraaier en vallen steeds minder te onderscheiden van een ‘gewone fiets’.
• De gemiddelde prijs die de consument voor een vakantiefiets graag betaalt, stijgt razendsnel. Volgens vakantiefietsenspecialist De Vakantiefietser in Amsterdam is de gemiddelde prijs van de aldaar verkochte fietsen in drie jaar gestegen van 1600 Euro naar 2400 Euro.
• Fietsvakantiegangers willen steeds meer maatwerk afgestemd op hun wijze van fietsen: racefietsen, fietsen met kinderen, easy going, flinke dagafstanden. Deze ontwikkeling valt ook onder wandelaars waar te nemen.
• Bij reisorganisatie Cycletours is Frankrijk nog steeds duidelijk nummer één als bestemming, maar Duitsland komt eraan. Bij de Fietsvakantiewinkel is Duitsland Frankrijk inmiddels gepasseerd. Volgens de Fietsvakantiewinkel komt dat door de vele fraaie en goed bewegwijzerde fietsroutes bij onze Oosterburen.
• Onder de wandelaars doet Engeland het (weer) goed.
• De fietsbus is aan het terugkomen. De laatste jaren moest Cycletours de dienstregeling steeds meer afslanken door de toegenomen concurrentie van de prijsvechters in de luchtvaart, maar de berichten over de stijgende kosten voor het vliegen maken de fietsbus weer interessant.
• Steeds meer mensen gaan meerdere malen per jaar op fiets- of wandelvakantie: in binnen- en buitenland. Opmerkelijk is dat de verweg-bestemming sterk toenemen. Reisorganisaties haken daar op in met een uitbreiding van het aanbod aan bestemmingen.
• Het loopt storm met reserveren voor fietsen in de nieuwe nachttreinen van Nederland naar Kopenhagen, Warschau, Dresden, Praag, Salzburg, Wenen, Lugano, Como en Milaan. Op veel data in het seizoen zijn de fietsplaatsen volgeboekt.
• Een wandelvakantie wordt steeds meer gekoppeld met welness: heerlijk genieten van een wandeling in de natuur en daarna je laten verwennen.
• Meerdaagse voettochten als packagedeal met bagagetransport, maaltijden, overnachtingen en een goede routebeschrijving komen steeds meer trek. www.fietsenwandelbeurs.nl

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.