>Duitse ‘Stonehenge’ ontdekt

>In de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt zijn de overblijfselen van een astronomische observatiepost uit de prehistorie ontdekt, die een aantal parallellen vertoont met het beroemde monument van Stonehenge in Engeland. De gevonden resten van de post in Duitsland zijn echter niet zoals in Stonehenge van steen, maar van hout. Doordat het hout lang geleden is weggerot, kost het speurwerk veel hoofdbrekens. Wetenschappers van de Martin-Luther-Universiteit van Halle-Wittenberg zijn de plek in eerste instantie bij luchtverkenningen op het spoor gekomen nabij het dorpje Pömmelte-Zackmünde, niet ver van de stad Maagdenburg. Opgravingen bevestigden later de observaties. Vermoed wordt dat de naar schatting 4.000 jaar oude constructie gebruikt is voor o.a. offer- en dodenrituelen. Er zijn ter plaatse een graf van een kind, resten van beenderen van dieren en overblijfselen van schepen gevonden. Gehoopt wordt dat in de komende herfst, als het graafwerk is voltooid, de meeste geheimen zullen zijn ontsluierd.
De vondst in Saksen-Anhalt omvat een systeem van concentrische palenkransen en greppels, dat vermoedelijk met een passer is uitgezet. www.uni-halle.de

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.