>Kleurrijke varkens in Bath

>Kijk niet vreemd op als je in Bath stuit op sculpturen van varkens. De zwijntjes lijken niet helemaal te stroken met de onmiskenbare elegantie die het nog altijd uitstraalt. De zestig die in de stad zijn geplaatst dienen een liefdadig doel. Instellingen en bedrijven kunnen de witte, levensgrote beelden laten decoreren en daarmee steun geven aan het goede doel. Uiteindelijk, zo hopen ze in Bath, moeten er zo’n honderd beschilderde varkens staan. Bath heeft iets met varkens. Het verhaal wil dat drieduizend jaar geleden koning Bladud door lepra werd getroffen. Hij werd prompt verbannen, verviel tot armoede en werd zwijnenhoeder. Een van zijn dieren liep de ziekte ook op. Maar op een dag stuitte de koninklijke hoeder op een warmwaterbron. Op de plek waar nu Bath ligt. Het water bleek zowaar genezende kracht te hebben. Bladud en zijn varken werden beter. Toen de Romeinse troepen in het jaar 43 het land overmeesterden, ontdekten ze die bronnen. Bath ontwikkelde zich tot een gebenedijd rust- en ontspanningsoord. Zelfs Romeinse keizers kwamen zich hier ontspannen. Gekuurd werd er ook. Nog altijd kent Bath kent een ziekenhuis waar reumapatiënten met het heilzame water worden behandeld. Rond 1700 begon Bath onstuimig aan een nieuw, rijk leven. Vooral nadat koningin Anna, echtgenote van James I, er zich in het warme, geneeskrachtige water had laten behandelen tegen … waterzucht. Rijen hele en halve aanzienlijken volgden modieus in haar spoor en ze bleven er generaties lang komen. Bath werd een stad van aanzien. Nog altijd zijn de sporen hiervan te vinden. www.visitbath.co.uk

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.