>Struinen door Belgische kasteeltuinen

>Abbaye de MaredsousImage via Wikipedia De kasteeltuinen van Annevoie zijn een begrip in België maar ook tot ver over de grenzen. De bekendheid danken ze vooral aan de ongeveer 50 fonteinen en watervallen die door het 20 ha grote park staan verspreid. Het is dus niet alleen heerlijk om er te genieten van het groen van beukhagen en eeuwenoude bomen maar ook om er verrast te worden door het kabbelende water. Vlakbij ligt de Abdij van Maredsous waar zeer veel bewegwijzerde wandelroutes omheen liggen. Annevoie en Maredsous vormen een goede combinatie voor een dagje op stap.
Romantische barok, dat is de stijl van deze tuin. Strikte Franse symmetrie versmelt er met de Engelse landschapsstijl en de Italiaanse charme van waterwerken en fonteinen. Verborgen tussen het groen maken de talloze klaterende fonteinen en beekjes een wandeling door de tuin tot een feestje. Het kasteel werd tot enkele jaren geleden bewoond door de adellijke familie de Montpellier en Charles-Alexis de Montpellier liet in 1758 de tuinen aanleggen. Inmiddels is de tuin in handen van een particuliere instelling en onder leiding van een erkende tuinarchitect werd het domein gerenoveerd. Sinds 2002 is er een bessentuin aangelegd waar groot en klein zijn eigen vruchten kan plukken om het bezoek al smullend te beëindigen. Iets drinken of eten kan ter plaatse in de Orangerie of de Relais des Jardins.
Tien kilometer verderop ligt de vallei van de Molignée waar je bijvoorbeeld in de Abdij van Maredsous van een kloosterachtig maaltje kunt genieten (abdijbier, abdijkaas en abdijbrood) een korte of lange wandeling kunt maken. Vanaf het terrein van Maredsous lopen diverse bewegwijzerde wandelingen door de bossen en de velden. Het Abdijbier is ook ter plaatse te koop in een leuke cadeauverpakking met bijpassend glas. Annevoie en Maredsous liggen tussen Namen en Dinant aan de westkant van de Maas. Vanuit de steden Namen of Dinant is het een kwartiertje rijden.
Info: Attractiegids met o.a. Annevoie en Maredsous en brochure jaarthema Parken en Tuinen zijn tegen betaling van porto- en administratiekosten beschikbaar bij het Belgisch Verkeersbureau voor Wallonië en Brussel, Postbus 2324, 2002 CH Haarlem, tel 0900-2020107, belgisch.verkeersbureau@wxs.nl en zie sites www.belgie-toerisme.be, www.jardins.dannevoie.be, www.maredsous.be.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.