>Vlammende kleuren in paleistuin

>Ondanks (of misschien dankzij?) de natte zomermaanden staan de tuinen van Paleis Het Loo er nu op zijn mooist bij. De speciaal geselecteerde eenjarigen bloeien uitbundig in de nazomer en herfst. Samen met de vaste planten geven ze de paleistuin een kleurrijk aanzien in vlammend rode, gele en blauwe tinten. De tuinen van Het Loo staan deze zomer in de schijnwerpers vanwege de heraanleg van de Boventuin, die dit voorjaar werd voltooid, en de extra aandacht voor tuinen en landschappen in het kader van de Triënnale Apeldoorn.
In de formele 17de eeuwse tuin van Het Loo kunnen plantenliefhebbers deze zomer genieten van een soortenrijkdom van de Kattenstaart (Amaranthus), die in wel twaalf varianten is opgeplant. Elk jaar wordt een historische plant uit de tuin extra in het zonnetje gezet, waarbij populaire en minder bekende soorten elkaar afwisselen. De kattenstaart, genoemd naar de bloeiaren die aan kattenstaarten doen denken, was ook een van de lievelingsbloemen van koningin Mary, de Engelse echtgenote van koning-stadhouder Willem III.
De Triënnale-tentoonstelling ‘Landschappen van verbeelding’ geeft een overzicht van de Europese traditie in het ontwerpen van tuinen en parken. Het museum heeft hiervoor tientallen unieke ontwerptekeningen bijeengebracht en gecombineerd met moderne fotoreportages. De heraanleg van de Boventuin wordt in beeld gebracht in de tentoonstelling ‘Zwierig binnen de perken’, met getekende, gedrukte en geschilderde voorstellingen uit de periode 1692-2008. Een fotopresentatie onder de Colonnades in de tuin geeft toelichting op de restauratiewerkzaamheden. De exposities ‘Landschappen van verbeelding’ en ‘Zwierig binnen de perken’ zijn nog tot en met 28 september te bezichtigen. www.paleishetloo.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.