>Columbus en de commerciële belangen

>>Columbus en de commerciële belangen 9Het is dat er zulke mooie foto’s in staan, want anders zou je de onwelriekende geur van koppelverkoop direct tegemoet waaien bij het openslaan van het reisblad Columbus. Veel van de 180 bladzijden van het Najaar 2008-nummer (Nr 14) roepen de lezer toe: ‘Koop mij!’. De redactie, die zich zegt te distantiëren van commerciële invloeden (“Columbus zal nooit positief schrijven over een locatie of accommodatie in ruil voor geld of een gratis verlbijf”), laat veel reportages volgen door een lezersaanbieding over hetzelfde gebied. Dat kan geschoven worden onder de noemer “service” , maar op mij komt het over als een dealtje dat gemaakt is en daarmee trek ik dan meteen de objectiviteit van het het voorgaande verhaal in twijfel. Er is ook duidelijk sprake van een belang van Sony in het geheel. Om te beginnen is die sponsor van de gekoppelde site Reisreporter.nl, maar om dan ook nog je eigen Columbus-fotograaf in twee pagina’s de nieuwste Sony-camera te laten ophemelen is echt bedenkelijk en daarmee gooi je als redactie je laatste restje onafhankelijkheid in de prullebak.
Maar goed, wie geen 5,95 euro over heeft voor mooie foto’s, hierbij enige highlights uit het nummer: Het leukste verhaal is van Auke Hulst en gaat over de cowboydorpjes die in het Spaanse Almeria gebouwd zijn voor de film Once upon a time in the west van Sergio Leone. Die dorpjes staan er nu nog (daterend uit 1968). Wel een idee voor een vakantiebestemming. Verder is me opgevallen:

 • Thomas Cook biedt reizen aan waarbij Cultuur en strand gecombineerd worden, zoals ” Jordanie higlights”, met 5 dagen reizen (o.a. Petra bezoeken) en als afsluiting nog 3 dagen aan het strand van de Dode Zee (vanaf 679 euro pp). (Overigens niet te vinden op de site…)
 • Vast voor de agenda: De vakantiebeurs is van 14 tot en met 18 januari 2009 in Utrecht.
 • Een geheugenstick gemaakt in Noord-Niger met zilver. Kost wel minimaal 88 euro, www.saheltec.com
 • Er bestaan plannen om in New York een nieuw stadspark aan te leggen op de sinds 1980 niet meer in gebruik zijnde High Line (je weet wel, die spoorlijn op poten die in veel films voorkomt) www.thehighline.org
 • Buro Scandinavia biedt de mogelijkheid om 4 dagen op de poolcirkel in de sneeuw door te brengen voor een bedrag van 1539 euro pp.
 • Alfred van Cleef heeft een tijdje gewoond op het vulkanische eilandje Amsterdam in de Indische Oceaan. Hij heeft daar een boek over geschreven: Het Verdwaalde Eiland (Uitgeverij Cossee).
 • Voor 50 euro per nacht kun je slapen in een voormalige reddingscapsule: www.capsulehotel.info
 • Linktips: via www.tripit.com krijg je een handig reisschema terug als je je reisgegevens opstuurt en www.sleepinginairports.com vertelt op welke luchthavens je wel en welke je niet goed kunt overnachten op de banken.
 • Slapen op een “onbewoond” eiland net als Robinson Crusoe voor 96 euro per nacht: Flower Island Resort
 • Als je tijd en geld over hebt kun je in een maand leren hoe je wildranger moet worden in Zuid-Afrika: www.ecotraining.co.za
 • Win twee vliegtickets naar Brazilie: www.columbusmagazine.nl/actietap

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.