>Expositie: Alter Ego – mijn avatar en ik

>Vijftien dubbelportretten door Robbie Cooper is nu te zien in het Museum voor Communicatie, Den Haag. Choi is in het echte leven docent economie, maar in de digitale wereld is hij een meisje dat spullen verkoopt op de markt. De fototentoonstelling ‘Alter Ego – mijn avatar en ik’ laat vijftien treffende portretten zien van gamers en hun digitale alter ego’s. Fotograaf Robbie Cooper (Londen, 1969) legde opvallende gelijkenissen en tegenstellingen vast van online gamers en hun avatars. In de museumwinkel is zijn fotoboek ‘Alter Ego. Avatars and their creators’ (2007) te koop. De tentoonstelling is te zien tot en met 4 januari 2009.
Digitale werelden zoals Second Life, Lineage en World of Warcraft zijn in de afgelopen jaren enorm populair geworden. Het zijn grote sociale netwerken, waar mensen uit de hele wereld elkaar tegenkomen. Jong en oud, mannen en vrouwen, uit alle soorten milieus. In zo’n wereld zijn de bewoners avatars, die naar eigen inzicht kunnen worden vormgegeven, gekleed én van een karakter voorzien. Die digitale werelden lopen parallel aan onze werkelijke wereld, compleet met trends en hypes. Miljoenen mensen leiden zo een dubbelleven.
Uit de dubbelportretten en korte interviews met de gamers, komen verschillende redenen naar voren voor de duik (en soms vlucht) in de virtuele wereld.
Robbie Cooper, fotojournalist sinds 1992, documenteerde onderwerpen als de oorlog in Somalië, verkiezingen in Zuid Afrika en Islamitisch fundamentalisme in Egypte. Sinds 1998 specialiseert hij zich in onderwerpen uit de massacultuur, met name het dagelijkse leven van doorsnee mensen in Amerika. www.muscom.nl.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.