>Honecker-bunker bij Berlijn tijdelijk open

>Erich HoneckerImage via Wikipedia In het dorpje Prenden ten noordoosten van Berlijn is het ondergrondse bunkercomplex van de toenmalige DDR-regering voor het eerst sinds de val van de Berlijnse Muur opengesteld voor het publiek. De bunker moest de Oost-Duitse leider Erich Honecker en enkele andere vooraanstaande communistische kopstukken beschermen tegen een (kernwapen)aanval van de westerse mogendheden. Het complex is vanwege zijn historische betekenis en bijzondere bouw tot monument verklaard. De bunker blijft tot en met zondag 26 oktober a.s. toegankelijk. Daarna wordt het complex afgesloten met een laag beton – vooral om vandalisme te voorkomen.
De bunker, die bekend is geworden als Objekt 17/5001, bestaat uit drie verdiepingen en is vervaardigd uit 85.000 ton beton. Het grondoppervlak is 65 bij 50 meter. Er zijn o.a. onderaardse garages en een schuilplaats voor helikopters. Het is het grootste bunkercomplex buiten de voormalige Sovjet-Unie.
Objekt 17/5001 is tegen betaling te bezichtigen – maar alleen onder leiding van een gids. Er zijn drie mogelijkheden: een standaardexcursie (€ 20), een rondleiding waarbij de nadruk ligt op de geschiedenis en de techniek (€ 80) en een zogeheten Tough Guy Tour (€ 100). Voor groepen gelden bijzondere voorwaarden en prijzen. www.bunker5001.com


Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.