>Aandacht voor Van Gogh in Omniversum

>July 27: Vincent van Gogh.Image via WikipediaVanaf 9 februari 2009 draait de film “Van Gogh” in het Imax-theater van het Omniversum in Den Haag. De IMAX-productie Van Gogh volgt de Nederlandse artiest van zijn 27ste, toen hij zijn eerste schilderijen maakte, tot zijn dood op 29 juli 1890. In die korte periode van negen jaar maakte hij meer dan negenhonderd schilderijen. De reis neemt de kijkers mee van Nederland, via Arles, Saint-Rémy en Parijs, naar Auvers-sur-Oise. De landschappen in deze gebieden waren een belangrijke inspiratiebron voor zijn werken. Van het schitterende geel van Van Goghs maïsvelden tot het diepe blauw van zijn nachtluchten. Het vibrerende palet komt op het enorme IMAX-scherm tot leven. Kijkers voelen de energie van de artiest, horen de wind in de takken van de cipressen en voelen de warmte van de Zuid-Franse zon.

Op dit moment is er al (tot 11 januari 2009) de tentoonstelling ‘Van Gogh & Monticelli’ in het Centre de la Vieille Charité in Marseille. Deze expositie biedt een boeiende kijk op het werk van de twee schilders. Er worden een zestigtal schilderijen tentoongesteld, waarvan bijna twintig van Van Gogh. Ze laten zien hoe het late werk van Monticelli één van de beroemdste schilders ter wereld heeft beïnvloed.
In de Provence is de schilder Vincent Van Gogh een ideale gids. Van Gogh spendeerde zijn laatste twee levensjaren in – wat hij zelf noemde – “het land van de blauwtinten en de vrolijke kleuren”. In 1888 installeerde hij zich in Arles. Het platteland, de bloemenweiden, het kleurenpalet en het heldere licht van de streek voedden de verbeelding van de kunstenaar. Maar Van Gogh was labiel en toen hij in december 1888 zijn oorlel afsneed, belandde hij in een inrichting. Eerst in Arles, daarna in St-Rémy-de-Provence. Al die tijd schilderde hij onverdroten verder. De Provence vormde de inspiratiebron voor meer dan 200 werken. Van Gogh verliet de streek in 1890 en stierf in datzelfde jaar in Auvers-sur-Oise. www.franceguide.com/nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.