>Expositie over slijterijen in Nederland

>>Expositie over slijterijen in Nederland 9Vanaf 11 november is in het Likeur & Frisdrankmuseum (Varkensmark 22, Hilvarenbeek) de tentoonstelling ‘Rondom Richters’ te zien. De tentoonstelling Rondom Richters is van 11 november 2008 tot en met 29 maart 2009 te bezichtigen. Het museum is in deze periode alleen op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Groepsbezoek op afspraak (013-5053119) is echter ook van dinsdag t/m vrijdag mogelijk.
Aanleiding voor de tentoonstelling is de verwerving door het Likeur & Fris Museum van een grote collectie objecten die op enigerlei wijze verband houden met Wilh. Richters Wijnhandel en distilleerderij De Gekroonde Reigerkop. Deze collectie omvat emballagematerialen, machines en gereedschappen, memorabilia, foto- en plakboeken. Tot de collectie behoren ook twee grote olieverfschilderijen (portretten van Wilhelm Richters en zijn echtgenote) en twee bronsplastieken (een buste en een plaquette van Wilhelm Richters). Dergelijke kunstvoorwerpen ontbraken tot op heden in de collectie van het Likeur & Fris Museum. De Richters-verzameling is grotendeels bijeengebracht door de heer A.H. Richters uit Udenhout, een kleinzoon van Wilhelm Richters.
Wie in Nederlandse winkelstraten en winkelcentra eens goed om zich heen kijkt zal het niet ontgaan dat de drankendetailhandel – ofwel het slijterijwezen – gedomineerd wordt door twee zeer grote spelers: Gall & Gall (onderdeel van Koninklijke Ahold N.V.) met op dit moment bijna 500 winkels en Mitra (onderdeel van Distilleerderij M. Dirkzwager B.V.) met ruim 300 winkels. Dat de slijterijketens Gall & Gall en Mitra elk zo’n omvang hebben, is voornamelijk te danken aan het feit dat zij in de loop der tijd tal van kleinere slijterijketens overnamen. En daarover verhaalt deze expositie dan ook.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.