>Kapel paleis het Loo open

>In het kader van het festival ‘Geloven in Gelderland’ besteedt Paleis Het Loo tot en met 4 januari 2009 speciale aandacht aan de hofkapel van de Oranjes. Foto’s van recent gedoopte Oranjetelgen en uitgebreide informatie over de inrichting van de kapel illustreren het gebruik van de kapel voor dienst, doop en rouw door de eeuwen heen. Van de hofkapel op Paleis Het Loo werd door de stadhouderlijke en koninklijke familie altijd veel gebruik gemaakt. De kapel is gebouwd in 1692 en valt onder meer op door het prachtige barokke stucplafond, de monumentale preekstoel en de loge met zetel van koningin Wilhelmina. Haar hoge armstoel toont nog de beschadigingen door beschietingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In een vitrine staat de imposante met goud en zilver versierde Watersnoodbijbel, een geschenk dat koning Willem III van het Nederlandse volk ontving, als dank voor zijn betrokkenheid bij overstromingen in de Betuwe in 1862.
De kapel werd in de loop der jaren gebruikt voor velerlei familieplechtigheden, waarvan de opbaring van koningin Wilhelmina in 1962 bij oudere generaties vaak nog in het geheugen ligt en de doop van de jongste Oranjetelgen in de afgelopen jaren diverse malen aandacht van de media heeft getrokken. In de kapel wordt een aantal foto’s getoond van deze doopplechtigheden.
In de weken rond Kerstmis is de kapel traditiegetrouw prachtig versierd met guirlandes, dennengroen en planten, afkomstig uit de kassen en Oranjerie van Het Loo.
Paleis Het Loo Nationaal Museum
Postadres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn.
Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur.
Gesloten ’s maandags en Nieuwjaarsdag.
Entree € 10,00 p.p., 6 t/m 17 jr. € 3,00 p.p., t/m 5 jr en MK gratis, ANWB-kaart geldig.
Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl en www.geloveningelderland.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.