>Schilderij Beatrix pronkt in Apeldoorn

>>Schilderij Beatrix pronkt in Apeldoorn 9Paleis Het Loo heeft een bijzonder portret van HM de Koningin verworven, geschilderd door Ans Markus. Het olieverfschilderij is aangekocht door de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau en vanaf 3 oktober te zien in de vaste presentatie van het museum.
De aanleiding van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau (GVON) om juist dit olieverfportret te verwerven is tweeledig. Enerzijds bestaat de in 1923 opgerichte vereniging dit jaar 85 jaar, anderzijds vormt het schilderij een passend geschenk bij het aftreden van de voorzitter, mw.drs. Marieke Spliethoff, conservator schilderijen van Paleis Het Loo. De GVON beoogt een zo compleet mogelijk beeld van de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau te geven en doet dit onder meer door het uitbreiden van haar verzameling, die ondergebracht is op Paleis Het Loo. Het Loo beschikte nog niet over een olieverfportret van de koningin, zodat met deze aanwinst een lang gekoesterde wens van het museum in vervulling gaat.
Ans Markus schildert al bijna dertig jaar. In die periode ontwikkelde zij een eigen symboliek waarin ‘de vrouw’ een belangrijke rol speelt. Zij kreeg bekendheid met haar schilderijen van vrouwen in windsels.
Vanaf 1987 schilderde Ans Markus diverse portretten van koningin Beatrix. Op het schilderij voor Paleis Het Loo uit 1995 is zij afgebeeld in een eenvoudige blauwe japon tegen een witte achtergrond. Midden achter haar prijkt de landkaart van Nederland in dezelfde tint blauw, waardoor de symbolische verbondenheid tussen de persoon en Nederland tot uitdrukking wordt gebracht. Het portret van HM de Koningin door Ans Markus is vanaf 3 oktober te zien in de Oostvleugel van Paleis Het Loo, geopend op dinsdag t/m zondag, van 13.00 tot 17.00 uur.
www.paleishetloo.nl en www.oranje-nassau.org

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.