>Cultuur snuiven in Navarra

>>Cultuur snuiven in Navarra 9Het najaar is een heerlijk seizoen om in de Spaanse regio Navarra te vertoeven vanwege de schitterende herfstkleuren, de lekkere wildgerechten en de bekende wijnen. Ook de theaters en historische gebouwen die men hier vindt zijn op zich al een bezoek waard, zeker nu ook de culturele agenda voor het herfst- en winterseizoen bekend is gemaakt.
Kwaliteit en stijl gaan in Navarra hand in hand, of men nu een historisch of modern gebouw binnenloopt. In de hoofdstad Pamplona bijvoorbeeld, liggen twee culturele centra met een geheel eigen uitstraling. Tussen het zestiende-eeuwse Citadel en het parlement staat het congrescentrum en auditorium van Navarra: Baluarte. De granieten buitenbekleding, imposante entree en houten binnenkant geven het moderne gebouw een statige uitstraling. Dit najaar kunnen bezoekers hier genieten van voorstellingen van het theatergezelschap Teatro Nacional de la Zarzuela, de veelzijdige artiest en klarinetist Woody Allen, van het hemelse gezang van Ainhoa Arteta en de verfijnde dans van Sara Baras.
Verderop, aan de Avenue Carlos III ligt het stijlvolle Teatro Gayarre. Teatro Gayarre is vernoemd naar de beroemde Spaanse tenor Gayarre, die zijn onstuimige carrière in de negentiende eeuw begon als zingende smid. Statige pilaren, roodfluwelen stoelen en de (vier verdiepingen tellende) ronde zaal, stralen de allure uit die men van een officieel theater verwacht. De komende maanden staan hier onder andere lachkunstenaars op de planken (onder wie Faemino en Cansado). Daarnaast treedt de muzikant Pedro Guerra op en de actrice Lola Herrera speelt in het toneelstuk Seis clases de baile en seis semanas.
In Pamplona ligt ook het noemenswaardige auditorium Baranain, geroemd om zijn spectaculaire producties vanwege de technisch hoogstaande mogelijkheden. Het moderne pand bevat – naast een enorm auditorium – een amfitheater. In het auditorium van Barañain wordt dit najaar het stuk Tiempo muerto van de danser Rafael Amargo opgevoerd.
In combinatie met de culturele hoogstandjes breng het najaar in Navarra culinaire verrassingen met zich mee die een bezoek meer dan de moeite waard maken. Nieuwe wijnen worden geproefd met de heerlijkste hapjes (pincho’s) en ook de wildgerechten zijn seizoensgebonden. Het is nu bovendien minder druk dan in de zomer, waardoor men alle ruimte heeft om door de pittoreske smalle straatjes van Pamplona te wandelen. www.turismo.navarra.es. Deze site is sinds kort ook (grotendeels) Nederlandstalig.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.