>Expositie over gereformeerde grootslijter

>>Expositie over gereformeerde grootslijter 9De gereformeerde, uit Rotterdam afkomstige Wilhelm Richters kocht in 1902 een slijterij en een distilleerderij in het hartje van het oude Den Haag. Toen hij in 1942 overleed bezat Wilhelm Richters in totaal 25 slijterijen, waarvan 21 in Den Haag en omstreken en 4 in Amsterdam. De vijf zonen van Wilhelm Richters die het bedrijf nadien onder hun hoede hadden, wisten deze slijterijketen nog verder uit te breiden. Toen de zonen het bedrijf in 1975 verkochten omvatte het bedrijf in totaal 32 slijterijen, een distilleerderij en een wijnpakhuis. Via een aantal transacties is de Richters-slijterijketen uiteindelijk opgegaan in de Gall & Gall-keten. Een viertal voormalige Richters-winkels in Den Haag wordt thans nog als Gall & Gall-winkel uitgebaat.
De persoon en het bedrijf Wilhelm Richters zijn het onderwerp van een tentoonstelling in het Likeur & Fris Museum. Aanleiding voor de tentoonstelling is de verwerving door het Likeur & Fris Museum van een grote collectie objecten die betrekking hebben op Richters. Deze collectie omvat emballagematerialen, machines en gereedschappen, memorabilia, foto- en plakboeken. Pronkstukken uit deze collectie zijn twee olieverfportretten van Wilhelm Richters en zijn echtgenote door de bekende schilder Marius Richters (1878-1955), een bronzen buste van Wilhelm Richters door beeldhouwer Pieter Biesiot (1890-1980) en een heel bijzonder fotoboek met een bedrijfsreportage door fotograaf E.H. Visser van Weeren (1886-1959). De tentoonstelling Rondom Richters is samengesteld onder leiding van de conservator van het Likeur & Fris Museum, drs. Peter Zwaal. De tentoonstelling Rondom Richters is van 11 november 2008 t/m 29 maart 2009 te bezichtigen in het Likeur & Frisdrankmuseum (Varkensmark 22, Hilvarenbeek). Het museum is in deze periode alleen op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Groepsbezoek op afspraak (013-5053119) is echter ook van dinsdag t/m vrijdag mogelijk.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.