>Hoedencollectie in Londen

>In het Victoria & Albert Museum in London is van 24 februari tot 10 mei 2009 een expositie te zien over bijzondere hoeden. ‘Hats: An Anthology’ door Stephen Jones is een samenwerking tussen de V & A en een van ’s werelds meest vooraanstaande ontwerpers van hoeden, Stephen Jones. Op de tentoonstelling zijn meer dan 300 hoeden te zien, gekozen door een deskundige hoedenmaakster. Het gaat om een Egyptische Anubis masker uit 600BC tot een 1950 Balenciaga hoed en couture creaties van Jones en zijn tijdgenoten. Om de universele aantrekkingskracht en vreugde van het dragen van hoeden uit te beelden is er een grote verscheidenheid van stijlen en vormen te zien.
De expositie is in een soort barokke tuin. Verschillende objecten worden nu voor het eerst ten toongesteld.
In het eerste deel van de tentoonstelling is onder andere een hoge hoed van prins Albert te zien en materiaal uit de kasten van Koningin Victoria’s. Maar ook hedendaagse hoofddeksels als caps hebben een plek gekregen. Te zien is verder hoe hoeden worden gemaakt en welke innovaties er in dit vak plaatsvinden.
Getoond worden ontwerpen door Philip Treacy, Mitza Bricard voor Christian Dior, Vladzio d’Attainville voor Balenciaga, Claude St Cyr voor Norman Hartnell, Chanel en Stephen Jones.
Maar en zijn oook hoeden die gedragen zijn door Boy George en Madonna.
Bij het samenstellen kwam conservator Oriole Cullen na meer dan twee jaar onderzoek bijvoorbeeld de Dame Margot Fonteyn’s Dior pijl dameshoed van 1949 in Bath tegen en de strooien hoed gedragen door Audrey Hepburn als Eliza Dolittle in My Fair Lady op de bodem van een vak in de Warner Bros’ Hollywood-archief.
Toegang tot de tentoonstelling is £ 5. Om te reserveren bel 0870 906 3883 of bezoekt u www.vam.ac.uk (reserveringskosten van toepassing).

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.