>Hoogste bomentuin van NL bijna klaar

>Vandaag, dinsdag 4 november, wordt het hoogste punt van de Bostoren van Landgoed Schovenhorst bij Putten bereikt. Afgelopen periode is er hard gewerkt om alles voor te bereiden voor dit spectaculaire onderdeel: het vijzelen. De stalen toren heeft een kern van 4,5 bij 4,5 meter en is 38 meter hoog. Bovenop komt een platform met een diameter van 17 meter en een hoogte van 4 meter. In dit platform zijn betonnen bakken ‘ingebouwd’ waarin bomen staan. Het platform weegt ongeveer 500 ton. Het geheel wordt op dinsdag 4 november naar boven ‘gevijzeld’. Het vijzelen is een langzaam proces, elk uur gaat het plateau maximaal 6 meter omhoog. Dit takelen wordt toegepast omdat het vanwege de beperkte ruimte in het bos onmogelijk is om zware bouwkranen te plaatsen. In de bouwwereld is dit een vrij unieke gebeurtenis, want vijzelen komt nog maar zelden voor.
Op de bijna 40 meter hoge Bostoren groeit de hoogste bomentuin van Nederland. Door BSI Bomenservice uit Baarn zijn een aantal bomen geselecteerd die opgewassen zijn tegen extreme weersomstandigheden. Deze bomen zijn al drie jaar geleden in bakken op het landgoed geplaatst ter voorbereiding op de unieke luchtreis. Door middel van allerlei meetapparatuur worden de bomen geobserveerd en in de gaten gehouden. Door BSI Bomenservice is een volautomatisch watergeef-systeem met vochtsensoren geïnstalleerd op de Bostoren. Dit systeem wordt aangestuurd en gecontroleerd vanuit Baarn.
Om het bos en de bomen op het landgoed op een andere manier te beleven is de Bostoren een aanvulling op de bestaande kwaliteit van Schovenhorst. Al wandelend en omhoog klimmend zijn er diverse niveaus waar de bezoeker dichter bij de bomen kan komen. Een deel van de reis gaat in de kern van de Bostoren, maar soms treedt de trap naar buiten. Een ‘Engelse’ trap, die buiten om de toren gaat, zweeft als het ware in de lucht. Op een ander niveau loop je over een steektrap naar boven. Er is een ‘arm’ waarin de bezoeker plaats kan nemen op een bank om even uit te rusten van de klim omhoog. Deze arm is voorzien van nestkastjes voor vogels. Uiteindelijk stap je op 40 meter hoogte als het ware weer in het bos, van waaruit je uitkijkt naar verder gelegen gebieden. De Bostoren wordt in het voorjaar 2009 opengesteld voor het publiek.
www.schovenhorst.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.