>Italiaanse meesterwerken in Haarlem

>Teylers Museum, Oval Room. Painted about 1800 ...[Image via Wikipedia]Maar liefst zeventig 16e en 17e eeuwse meestertekeningen uit Emilia worden deze winter uit hun dozen gelicht en getoond in het Prentenkabinet van Teylers Museum in Haarlem. De expositie ‘Tekeningen uit Emilia’ laat bezoekers kennismaken met zelden tot nooit gepresenteerde werken op papier van kunstenaars als Correggio, Parmigianino, Carracci, Schedoni, Lanfranco en Domenichino. Het waren deze kunstenaars die het maniërisme en de barokke kunst in Italië en ver daarbuiten op de kaart zetten.
Geen enkel ander museum in Nederland bezit een grotere collectie Italiaanse meesterwerken op papier dan Teylers Museum. Vanwege hun fragiliteit en lichtgevoeligheid zijn de tekeningen echter zelden zichtbaar voor het publiek. ‘Tekeningen uit Emilia’ biedt bezoekers nu de kans werken uit deze collectie te bekijken van kunstenaars uit de streek rondom Bologna. Op de tentoonstelling zijn de zo kenmerkende slanke en lange figuren met kleine hoofden en sierlijke vingers van maniërist Parmigianino te zien naast lieflijke tekeningen van Maria en kind. Daarnaast toont het Prentenkabinet dramatische religieuze en mythologische voorstellingen in barokke stijl die met behulp van warm rood krijt, pen en potlood op het papier tot leven lijken te komen. Een aantal van deze werken zijn virtuoos vervaardigde voorstudies die de eerste gedachten en oefeningen van Italiaanse meesters onthullen over nieuw in te richten kerken. De geëxposeerde tekeningen van Carracci behoren tot de eerste pure landschapstekeningen die er In Italië zijn gemaakt.
De tentoonstelling vindt plaats ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut (NIKI) in Florence en het afscheid van directeur Prof. dr. Bert Meijer. Aan het begin van zijn carrière organiseerde Meijer een succesvolle tentoonstelling in Florence van de mooiste Italiaanse tekeningen uit Teylers Museum. Later publiceerde hij het volumineuze The Famous Italian drawings at the Teyler Museum, met als gevolg veel nieuwe toeschrijvingen.
Op 8 december organiseren het Instituut in Florence en de Universiteit van Utrecht in samenwerking met Teylers Museum een symposium over Italiaanse tekenkunst. Het symposium vindt plaats in de gehoorzaal van Teylers Museum, om 10.00 uur. Voor reserveringen en informatie kunt u E-mailen naar niki.symposium@let.uu.nl
Data tentoonstelling : 30 november t/m 22 februari
Toegang : € 7,00; groepen vanaf 10 personen € 5,00;
CJP€ 4,00; 6 t/m 17 jaar € 2,00; Vrienden/MK/ICOM: gratis
Openingstijden Museum : dinsdag t/m zaterdag: 10 – 17 uur; zon- en feestdagen: 12 – 17 uur
Adres : Spaarne 16, Haarlem, tel. 023 – 516 09 60. Internet :
www.teylersmuseum.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.