>Namen voor stijlvolle citytrip langs Maas

>De stad Namen is een chique, elegante stad, geschikt voor een weekendje ertussen uit. Mooi gelegen aan de Maas, veel cafés en restaurants en enkele kleine musea. Prachtige oude geveltjes in de smalle straatjes in het centrum en heel veel winkels met kleding, schoenen, mooie objecten en lekkernijen. Zojuist won het Museum van Félicien Rops de Museumprijs 2008. Een extra reden om een bezoek aan Namen te plannen. Naast musea biedt Namen alles om lekker te winkelen. Veel boetieks met elegante kleding, kunstobjecten en leuke cadeautjes en gelukkig ook veel terrasjes, cafés en restaurants voor een koffiepauze, lunch, borreluurtje of diner. Liefhebbers kunnen een fiets huren en een tochtje over het fietspad langs de Maas maken; zo ben je de stad ook even uit en krijg je een voorproefje van de Ardennen.
Het Ropsmuseum is enkele jaren geleden vernieuwd. Het museum is gevestigd in een herenhuis uit de 18e eeuw in het hart van de oude stad. Er hangt een grote collectie tekeningen en aquarellen van Rops en in de nieuwe vleugel is ruimte voor speciale exposities. Félicien Rops leefde van 1833 tot 1898 en werd in Namen geboren. Hij ontvluchtte het in zijn ogen oerburgerlijke België en leefde vele jaren in Parijs temidden van gelijkgestemden, zoals Baudelaire. Kunsthistorici verbinden hem meestal aan het symbolisme, de stroming die eind 19e eeuw opgang maakte.
Info: Stad Namen, www.ville.namur.be, tel 0032-81-246430, Musée Félicien Rops, 12 Rue Fumal, 5000 Namen, tel 0032-81-220110, www.ciger.be/rops. Brochures Namen beschikbaar bij het Belgisch Verkeersbureau voor Wallonië en Brussel, Postbus 2324, 2002 CH Haarlem, tel 0900-2020107 (0,45 € p/m), belgisch.verkeersbureau@wxs.nl.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.