>St. Maarten viert Sint Maarten ook!

>Op 11 november is het weer Sint Maarten, het feest van naastenliefde en goedheid, maar vooral ook van lampionnenoptochten en kinderen die verlegen een Sint Maarten liedje zingen in de deuropening, om vervolgens beloond te worden met snoep en fruit. Op het gelijknamige Caribische eiland St. Maarten wordt dit feest groter aangepakt. Iedereen heeft die dag vrij en er wordt aan zowel de Franse als de Nederlandse grens een optocht georganiseerd. Men viert hier namelijk ook, dat het eiland ooit op 11 november ontdekt zou zijn door ontdekkingsreiziger Columbus.
Het eiland St. Maarten in de Caribische zee werd volgens de overlevering op 11 november 1493 ontdekt door Columbus, maar aanvankelijk door de Spanjaarden met rust gelaten. Rond 1630 vestigden Fransen en Nederlanders zich op het eiland. De reden hiervoor was met name het voorradige zout. Op 23 maart 1648 tekenden Frankrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een overeenkomst (het Verdrag van Concordia), waarbij het eiland verdeeld werd tussen Nederland en Frankrijk. Pas in 1817 werd deze overeenkomst overigens definitief; het eiland was toen al zo’n 16 keer van eigenaar verwisseld omdat de Spanjaarden steeds opnieuw pogingen deden St. Maarten te heroveren.
Nu, bijna 4 eeuwen later is St. Maarten (of Saint Martin) nog steeds verdeeld in een Frans en een Nederlands deel. Op 11 november, Sint Maartensdag, wordt op St. Maarten ook feest gevierd, maar hier heeft het feest dus alles met de ontdekking van het eiland door Columbus te maken. Ook viert men op deze dag dat de Nederlanders en Fransen hier al eeuwenlang vreedzaam samenwonen.
De totale lengte van de grens tussen het Nederlandse en het Franse deel van het eiland bedraagt 10 km. Deze grens is overigens meer symbolisch van aard, er is vrij verkeer tussen beide eilandsdelen. De hoofdstad van het Nederlandse deel is Philipsburg, die van het Franse deel Marigot. Het Nederlandse deel vormt deel van de Nederlandse Antillen en wordt samen met St. Eustatius en Saba ook wel de bovenwindse eilanden genoemd.
Het Franse deel: Saint Martin
Heeft als oppervlakte: 53,20 km2 en behuist circa 33.000 mensen. De hoofdstad Marigot heeft Franse allure met Caribische kleuren. Een lekker glaasje pernod met uitzicht op de haven, of ontbijten met een Café au Lait en een croissantje in de zon horen er helemaal bij.
Het Nederlandse deel: St. Maarten
Is net even kleiner (34 km2) en dichter bevolkt (38.000 mensen). De hoofdstad is Philipsburg, de plaats waar je als bezoeker aankomt. Het vliegveld, Juliana International Airport, ligt tussen de heuvels geklemd en door de beperkte lengte van de landingsbaan is de aanvliegroute laag en alleen toegankelijk voor Boeings 747. Het is keer op keer als toeschouwer een spektakel wanneer je vliegtuigen zit binnenkomen. Zelfs op Youtube te bekijken. www.vacationstmaarten.com

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.