>Duits Kerstgebak: een zoete traditie

>Wie in de Adventstijd over Duitse Kerstmarkten kuiert wordt verleid door de geur van de meest uiteenlopende lekkernijen – enkele horen zelfs het hele jaar door tot het aanbod van de Duitse bakkers en hebben een eeuwenoude traditie.

Tot de bekendste kerstlekkernijen behoren de Aachener Printen, een soort peperkoeken die – zoals de naam verraadt – hun oorsprong hebben in de stad Aken. Basisingrediënten zijn meel, suikersiroop, honing en kandij, vermengd met edele specerijen. In de Akense Printenbakkerij Klein kunnen groepen bezoekers zich na vooraanmelding de fabricage tot in detail laten uitleggen.

Voor geïnteresseerden is de stadsrondleiding Süßes Aachen aan te bevelen, waarbij veel geheimen rondom de Print worden onthuld.

Ook het Lübecker marsepein vindt in de Adventstijd gretig aftrek. Lübecks naam als marsepeinstad werd na 1800 gevestigd. Tegenwoordig zijn er in deze Hanzestad meerdere grote bedrijven die het Lübecker marsepein fabriceren en naar alle hoeken van de wereld exporteren – zoals het familiebedrijf Niederegger. In Café Niederegger verwennen de banketbakkers hun gasten met fantasierijke marsepeincreaties. Groepen vanaf tien personen kunnen zich exclusief laten uitleggen hoe de kunstzinnige marsepeinfiguren worden gevormd.

Rond Kerstmis mag de Christstolle op de Duitse koffietafels niet ontbreken. Het baksel wordt vervaardigd van gerezen deeg en symboliseerde oorspronkelijk het in doeken gewikkelde kindje Jezus. De bekendste stol komt uit Dresden, waar hij Striezel heet. De inwoners van Dresden vieren jaarlijks een groot volksfeest gewijd aan hun misschien wel beroemdste product.

In het zuiden van Duitsland is in de Kersttijd de Neurenbergse Lebkuchen een echte ‘must’. Deze dankt zijn bekendheid vooral aan de gunstige ligging van de oude Rijksstad op het snijpunt van handels- en specerijenroutes. De peperkoek is het hele jaar te koop, bijvoorbeeld bij Lebkuchen-Schmidt in Neurenberg en in andere Duitse steden, zoals München en Frankfurt.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.