>Frans skigebied Paradiski groener dan ooit

>Het Franse skigebied Paradiski, waartoe de skioorden La Plagne, Les Arcs en Peisey-Vallandry behoren, heeft de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan kwaliteit, veiligheid en milieu. Dit heeft geleid tot het verkrijgen van het internationale “Quality, Safety and Environment” (QSE) certificaat. De internationale standaard is ISO 9001 (Kwaliteit), OHSAS 18001 (Veiligheid) en ISO 14001 (Milieu).
Om juist ook de wintersporter handvatten te geven voor een beter behoud van het milieu tijdens de skivakantie, heeft Paradiski een lijst met praktische tips samengesteld:

1. Huur skimateriaal of koop tweedehands materiaal. Ga je voor aankoop van nieuwe ski’s, kies dan duurzame materialen.

2. Als je rookt op de piste, gebruik dan de gratis in het skigebied verkrijgbare afsluitbare asbakjes.

3. Reis met de trein of bus of overweeg carpoolen. Reizen met de auto is tien keer meer vervuilend.

4. Gooi de magnetische skipassen in de recycle bakken, in elk skidorp aanwezig.

5. Lunchen op de piste is prima, maar gooi je afval weg in de daarvoor bestemde afvalbakken of hou de verpakking bij je.

6. Zet de verwarming op laag, doe alle lichten uit en zet elektrische apparaten op stand-by, als je gaat skiën; scheelt al gauw 7% op het totale energieverbruik in het skigebied!

7. En als je echt wilt meewerken aan schonere Alpen; Paradiski organiseert aan het einde van het seizoen een grote schoonmaakactie in het skigebied. Kijk op www.mountain-riders.org voor data.

De tips komen uit het dossier “Quality, Safety, Environment” waarin de Compagnie des Alpes – de holding waar Paradiski deel van uit maakt – de QSE milieu certificering beschrijft voor al haar skigebieden in Frankrijk en Zwitserland.
Met het onlangs aangepaste Lac des Truffes in Arc 2000 is een grote bergkom gereed gemaakt voor wateropslag met een capaciteit van maximaal 420.000 m3. Het bekken wordt gevoed door gesmolten sneeuw en dient ten behoeve van het sneeuwmaken, de drinkwater- en stroomvoorziening. Het meer is ‘s zomers bovendien geschikt voor diverse outdoor activiteiten.
De introductie van de Paradiski-card drie jaar geleden betekende het einde van de uitgifte van jaarlijks 2 miljoen skipassen van papier en plastic. Een enorme besparing in print en afval, want de huidige skikaart kan onbeperkt worden hergebruikt.
De Compagnie des Alpes is internationaal marktleider in de ski-industrie en heeft belangen in zeventien grote skigebieden in de Alpen; veertien in Frankrijk, twee in Zwitserland en één in Italië. Op de Franse skimarkt heeft zij een marktaandeel van 26%, berekend op skiër per dag, wat neerkomt op 17,5 miljoen skidagen.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.