>ANWB: Maak Markermeer waterpark

>De ANWB vindt dat de recreatieve kansen van het gebied Markermeer en het IJmeer beter benut moeten worden. Uit recreatieonderzoek blijkt dat er nog maar weinig gebruik gemaakt wordt van de oevers van het IJmeer en Markermeer. Met de ligging dicht bij grote steden heeft dit gebied geweldige mogelijkheden om in het noordelijk deel van de randstad een waterpark met allure te worden.
Uit het recreatieonderzoek dat de ANWB in samenwerking met de provincie Flevoland heeft laten uitvoeren, blijkt dat het IJmeer en Markermeer slecht bekend zijn en weinig gebruikt wordt door recreanten uit de omgeving. Bovendien zijn er weinig mogelijkheden om aan de oevers te recreëren. Bezoekers van het gebied vinden schoon water erg belangrijk. Het water van het IJmeer en Markermeer is nu vaak erg troebel. De belangrijkste recreatieve activiteit is wandelen. Er is aan de wandelmogelijkheden langs de oevers nog het een en ander te verbeteren, met de aanleg van nieuwe wandelpaden.
Verder is er veel behoefte aan stranden en picknickplaatsen aan de oevers. Andere aandachtsgebieden zijn voorzieningen voor mindervaliden, naaktstranden en meer toezicht op de stranden zodat er veiliger gebaad en gezwommen kan worden.
De watersporters waarderen vooral de natuur en de openheid in het IJmeer en Markermeer. De watersporters zij nu al heel positief over het gebied, maar hebben wel wensen naar meer verschillende type aanlegplaatsen, voorzieningen als elektriciteit op de aanlegplaatsen en beschutte vaarroutes.
Met name in de regio Amsterdam is een groot tekort aan recreatiemogelijkheden. Op mooie weekenden komen er bijvoorbeeld driemaal zoveel recreanten in recreatiegebied het Twiske als het ooit voor ontworpen was. Voor een bezoekje aan het strand, een belangrijke recreatiebestemming blijkt uit het onderzoek, legt men aanzienlijke afstanden af en staat men lang in de file.
Meer dan 1000 dagrecreanten en watersporters hebben meegedaan aan dit onderzoek.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.