>Doe eens een rondje vuurtorens

>>Doe eens een rondje vuurtorens 12De vuurtorens van Massachusetts zijn de paradepaardjes van deze Amerikaanse staat. Zo’n vijftig karakteristieke lichtbakens prijken hier op stranden, kliffen en in de pittoreske havens. Velen zijn nog in bedrijf en bewaken de grillige Noordoostkust. Een reis langs de vuurtorens van Massachusetts leidt langs de mooiste plekken, de spannendste verhalen. spectaculaire panorama’s en bijzondere overnachtingsmogelijkheden.
Het grootste deel van Massachusett’s vuurtorens stamt uit zeventien- en achttienhonderd en zag er toen niet zo solide en stoer uit als vandaag de dag. Het waren letterlijk vuurbakens; gebouwd van houten balken met lampen die brandden op walvissenolie. Het leven van de wachters was zwaar en altijd onzeker. Isolatie van de buitenwereld, zware omstandigheden tijdens storm en een enorme verantwoordelijkheid dreef hen soms tot waanzin. Vrijwel elke vuurtoren heeft dan ook een eigen verhaal, over heldendaden, schipbreuken, romantiek, en zelfs spoken.
Men hoeft geen vuurtorenfanaat te zijn om een tour langs de kust van Massachusetts te plannen. De stoere stenen wachters zijn voor iedereen een indrukwekkend verschijnsel. Ze staan op de mooiste plaatsen, soms afgelegen op een klif, soms midden in een van de pittoreske havens, en zetten hun omgeving in de schijnwerpers. Zo heeft men vanaf Cape Poge in Edgartown een adembenemend mooi uitzicht over Chappaquiddick-eiland. Een boot brengt bezoekers naar het eiland, waarna een wandeling of jeeptocht hen naar de vuurtoren leidt.
De Boston Light is opgericht in 1716 en daarmee de oudste vuurtoren van de VS. In de vuurtoren is een museum te vinden en boven in de toren heeft men een schitterend uitzicht over de stad. In sommige vuurtorens kan men eten of zelfs overnachten. De West Dennis Light House Inn in West Dennis is hiervan een voorbeeld (http://www.lighthouseinn.com), evenals het Race Point Lighthouse in het kunstenaarsstadje Provincetown op Cape Cod (http://www.racepointlighthouse.net)
Informatie over de meer dan vijftig vuurtorens in Massachusetts

In welk jaargetijde men de spiraaltrappen ook bestijgt, de beloning is steevast een spectaculair uitzicht. In de lente doen grote groepen walvissen de kust aan. In de zomer biedt de hoogte een koele bries en mijlenver uitzicht over de lange zandstranden. In de herfst lijken de bossen van bovenaf gezien wel een kleurrijk tapijt en in de winter heerst er een serene stilte als het landschap bedekt is met een laag verse sneeuw. Vaak is er een bezoek aan de vuurtorens opgenomen in speciale tours. In Falmouth varen cruiseschepen bij zonsondergang langs Wings Neck Light en andere vuurtorens naar de Elisabeth-eilanden en de Cuttyhunk-haven. In Gloucester wordt een haventour georganiseerd, compleet met vuurtorenbezoek, rondleiding en kreeftenjacht per cruiseschip.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.