>Kunstwerk van klompen

>Rembrandts ‘De Nachtwacht’ op 30.000 beschilderde miniklompjes. Martin Dijkman van Dijkman Klompenatelier in Luttenberg (Ov.) is momenteel bezig met de realisatie van dit enorme project. Hij hoopt ‘zijn’ Nachtwacht in de lente van 2009 aan het publiek te kunnen presenteren. Het mozaïek wordt uitgevoerd op ware grootte en meet inclusief lijst 4 bij 5,80 meter. De constructie is demontabel en bestaat uit vijftien losse panelen, zodat de Nachtwacht op klompen gemakkelijk over de wereld vervoerd kan worden.
Het klompenmozaïek is bedoeld als promomateriaal voor grote beurzen en evenementen in binnen- en buitenland. Evenementenbureaus (zowel in Nederland als in Azië), diplomaten en het bedrijfsleven zijn al enthousiast over het project. De Nachtwacht op klompen, ‘Hollandser’ kan immers niet!
“Voor het Luttenbergs Feest heb ik al een keer een klompenmozaïek gemaakt, toen van het logo van het dorp”, vertelt Martin. “En dan kom je aan het denken. Daar kan meer mee. Uiteindelijk kwam ik uit op de Nachtwacht. Als je iets doet, dan moet je het goed doen.”
Samen met internetbedrijf Webmakeover werden de plannen verder uitgewerkt. Er werd contact gezocht met Rijksmuseum. Daar reageerde men enthousiast en Martin kreeg een cd-rom toegestuurd met een grote digitale afbeelding van De Nachtwacht. Hij liet deze afbeelding bewerken totdat er een mozaïek van 60.000 vakjes overbleef. Elk miniklompje (3,5 centimeter) staat daarbij voor twee van die vakjes. Martin zelf betaalde de 30.000 klompjes, verfproducent Royal Talens voorzag hem van de verf, maar liefst 255 kleuren. Daarnaast moesten er verschillende rechten vastgelegd worden. En last but not least, Martin had vrijwilligers nodig. Want die 30.000 klompen moeten allemaal beschilderd worden, meestal twee kleuren per klomp. Daarvoor wist hij wist een aantal enthousiastelingen uit Luttenberg en Mariënheem te mobiliseren.
Maar Martin twijfelde ook. Zijn kapitein Frans Banninck Cocq en de zijnen nog wel herkenbaar als klompenmozaïek? Want de miniklompjes kunnen natuurlijk zorgen voor een extra 3D-effect dat het hele licht/donkerspel van het schilderij verpest. Een eerste proef met het gezicht van de kapitein bleek echter wonderwel goed uit te pakken. Martin: “Dat mozaïekje heb ik samen met Jan Ramaaker uit Luttenberg gemaakt van een paar honderd klompjes. Als je er dicht op gaat staan, is het nog wat vaag, maar als je wat meer afstand neemt, lijkt ie precies. We waren allebei verbluft toen we het eindresultaat zagen. Toen wist ik dat we er verder mee konden!”
Momenteel wordt er meerdere dagdelen per week geschilderd in de voormalige brandweerkazerne in Luttenberg. “Ik had van tevoren geen flauw idee dat het project deze omvang zou aannemen”, vertelt Martin. “Kijk, in het begin is het nog even afwachten, mijn vrouw moest het ook allemaal nog maar zien gebeuren, maar toen we wat verder begonnen te komen, raakte iedereen enthousiast. We zijn echt met iets unieks bezig!”
Martin is een ‘ambachtelijk entertainer’. Als bedrijven, organisaties of ambassades typisch ‘Nederlands’ promomateriaal nodig hebben voor beurzen, braderieën of congressen, kan hij hiervoor ingehuurd worden. Martin (die het ‘vak’ heeft overgenomen van zijn vader Bernard) demonstreert hoe hij klompen maakt en vermaakt zijn toeschouwers met weetjes en een enthousiast verhaal. Martin reist dan ook de hele wereld over. In Luttenberg heeft hij een eigen klompenatelier, waar hij toeristen en andere belangstellenden ontvangt. Maar ook voor een goed stel klompen zonder franje kun je bij Martin terecht: Dijkman Klompenatelier. Lemelerweg 22. Luttenberg, www.klompen.nl en www.klompenmozaiek.nl

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.