>Reisverhaal uit China wint

>

Voor zijn artikel Puzzeltocht met woordenboek, gepubliceerd in de Volkskrant van 12 april 2008, heeft reisredacteur Eric van den Berg de Aad Struijs Persprijs 2008 gewonnen. Plaatsvervangend juryvoorzitter Miranda Schoonderwoerd maakte dat vanmiddag bekend tijdens de prijsuitreiking op de vakdag van de Vakantiebeurs. De prijs bestaat uit een beeldje, gemaakt door de Brabantse kunstenaar Adry Hoeven, en een geldbedrag van 1500 euro.
Eric van den Berg neemt de lezer mee de taxi in, door Peking. Hoewel les één in de reisjournalistiek luidt: gebruik nooit een taxichauffeur als bron, maakt de auteur duidelijk dat het soms niet anders kan en dat zelfs een door de wol geverfde reisjournalist in Peking met de mond vol tanden kan komen te staan. Om vervolgens vast te stellen dat ‘ook totaal onbegrip een band kan scheppen’. Het resultaat: een heerlijk verhaal met een glimlach over ‘China voor beginners’. Dit verhaal heeft alles in zich wat je van een reisverhaal verwacht: een goede timing, een originele en goed uitgewerkte invalshoek, een levendige en zeer persoonlijke schrijfstijl en een vaardige manier om de bestemming bij de lezer thuis te brengen. Een verhaal dat wordt versterkt door de goede vormgeving en een video op de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.