>Vakantiebeurs: Minder publiek, Israël weg na dreiging

>

Een cartoonist maakte deze week de volgende grap: Iemand staat in de rij voor de kassa van de Vakantiebeurs in Utrecht en iemand anders vraagt hem: Weet u al waar u naar op vakantie gaat? Antwoordt de man: Waar naar toe op vakantie? Dit ís mijn vakantie!
En toch zit er een kern van waarheid in, want je kunt in een dag tijd een complete wereldreis maken: Even van China naar Flevoland en van Canada naar Polen. De laatste dag van de vakantiebeurs heeft de redactie van Elke Dag Vakantie de trip naar Utrecht gemaakt (door omstandigheden kon het niet dinsdag tijdens de persdag), direct na de opening om 10 uur ging het nog qua publiek, maar tegen het middaguur liepen de hallen al aardig vol. Geen wonder, gezien het druilerige weer buiten. En het publiek kreeg veel meer dan tassen vol met folders: Op allerlei plekken waren extra activiteiten georganiseerd en waren er proeverijen. Ook kon er het nodige gekocht worden.
Djoser had waarschijnlijk de allermooiste stand (zoals elk jaar)), want daar waande je je in een Oosterse markt terwijl je eigenlijk door een compleet museum wandelde. De direct er naast gelegen stands van Amerika wisten onder andere door een optreden van een prima country and western-band (“We are the Hayboys”, zeiden ze, maar ik heb er niks over kunnen vinden op internet. Weet iemand hoe ze echt heten? Ze komen ook voor in het bijgevoegde filmpje. Ik zou er best een cd van willen hebben.) de stemming er in te brengen.
En hoewel ongetwijfeld veel mensen hun vakantiebestemming voor dit jaar al bepaald hebben, was het toch leuk om ideeën op te doen voor volgende kortere of langere vakanties. Nee, de Vakantiebeurs verveelt nooit.

-Het officiële persbericht na afloop: De bezoekers van de Vakantiebeurs zijn, evenals in 2008, van plan om gemiddeld 2,5 keer op vakantie te gaan in 2009 en 65% heeft inmiddels een vakantiebestemming gekozen (in 2008: 73%). Dat blijkt uit de evaluatie door beursorganisatie VNU Exhibitions onder bezoekers van de Vakantiebeurs 2009, die van woensdag 14 tot en met zondag 18 januari is gehouden in de Jaarbeurs Utrecht. De meerderheid (55%) gaat binnen Europa op langste vakantie en 2% van deze groep kiest voor Nederland. 45% van de Vakantiebeursbezoekers verkiest een vakantie buiten Europa. Deze uitkomsten zijn nagenoeg gelijk aan 2008. De top 6 Europese bestemmingen zijn achtereenvolgens Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland/Scandinavië en Duitsland.

-De bezoekerscijfers: De Vakantiebeurs 2009 heeft de afgelopen vijf dagen bijna 133 duizend geïnteresseerden naar de Jaarbeurs Utrecht gelokt. Vorig jaar waren dat er ruim 135 duizend, een daling van zo’n twee procent, laat de organisatie zondag weten. De beurs telde 1600 exposanten uit 160 landen. Bron: Trouw

-Incident: De stand van Israël op de vakantiebeurs is vanwege bedreigingen vandaag niet open gegaan. Er waren de hele week al bedreigingen geuit vanwege de situatie in Gaza. Gisteren werden medewerkers ter plekke bedreigd. Eén persoon is door de beveiliging afgevoerd en vervolgens aangehouden. Het hoofdkantoor van het Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme in Jeruzalem heeft daarom besloten de stand te sluiten. Bron: RTL

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.