>Vorstelijke foto’s bekijken

>In Paleis Het Loo is van 17 januari 2009 tot en met 3 januari 2010 deel tien te zien van de tentoonstelling een koninklijk fotoalbum, een fotoreportage over het koningshuis in de Nederlandse samenleving in de twintigste eeuw. Jaarlijks worden tien jaren uit de vorige eeuw belicht. In 2009 staan de zogenaamde ‘9-jaren’ centraal, waarmee dit grote tienjarige project, dat in 2000 van start ging, zal worden afgerond en alle jaren uit de twintigste eeuw getoond zullen zijn.
In de tentoonstelling ontvouwt zich aan de hand van circa 250 foto’s een verrassend overzicht van staatkundige, historische, culturele, sociale en sportieve gebeurtenissen, waarbij leden van de Koninklijke Familie betrokken waren. Steeds weer blijkt hoe hun aanwezigheid op prijs wordt gesteld, of dat nu een overstroming, plechtige herdenking, sportevenement of bejaardenbezoek is.
De foto’s belichten een eeuw officiële portretten, persfotografie en privé-opnamen. Ze zijn afkomstig van een groot aantal instellingen, met name de Koninklijke Verzamelingen, verder de R.V.D., A.N.P., Spaarnestad Fotoarchief, Capital Press, Davis Fotografie en de fotocollecties van Paleis Het Loo. Het museum prijst zich gelukkig dat het eveneens uit een aantal privé-albums van de Koninklijke Familie zelf mocht putten. Daarnaast zijn er particulieren die spontaan bijzondere foto’s hebben aangeboden.
Enkele onderwerpen in deze nieuwe presentatie zijn:
Geboorte van koningin Juliana (1909), bezoek aan de Eerste Luchtvaart Tentoonstelling Amsterdam (ELTA) (1919), herdenking van de Unie van Utrecht (1929), geboorte van prinses Irene (1939), soevereiniteitsoverdracht van Nederlands-Indië aan Indonesië (1949), staatsbezoek van koning Boudewijn aan Nederland (1959), geboorte van de prinsen Constantijn en Bernhard (1969), mr. Pieter van Vollenhoven ontvangt gouden plaat (1979), president Bush sr. van de Verenigde Staten op bezoek (1989) en prins Willem-Alexander lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) (1999).
Ter afsluiting van de serie van tien fototentoonstellingen op Paleis Het Loo zal in het voorjaar van 2009 een groot fotoboek verschijnen met een selectie van circa 1200 foto’s uit de diverse tentoonstellingen.

Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur. Entree € 10,00 p.p., 6 t/m 17 jr. € 3,00 p.p., t/m 5 jaar en MK gratis Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.