>Carnavaltradities als Unesco monument

>Carnaval staat weer voor de deur. In België niet alleen een bierfeest maar een feest met bijzondere figuren, kostuums en eeuwenoude tradities. Op 22, 23 en 24 februari vindt Carnaval onder andere plaats in Binche en in de Oostkantons. Sommige dorpen en steden vieren echter niet het gewone carnaval maar het zogenaamde Laetare Carnaval en dat valt in 2009 op 22 maart. Enkele voorbeelden.
In Binche is het dubbel feest. Immers sinds november 2003 staat het ruim 600 jaar oude Carnaval van Binche officieel op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het was de eerste keer dat een traditie en niet een gebouw, stad, landschap of monument deze status kreeg. Vanaf januari wordt het carnaval van Binche al voorbereid: trommelrepetities op de straten en gemaskerde bals. Op Vette Zondag klinken de tamboerijnen en lopen de Gilles vanaf 15.00 uur in fantasiekostuums door de straten. Maandag is bestemd voor de ‘gewone’ Binchois met feest op de Grote Markt. Vette Dinsdag is de apotheose. Van 04.00 klinkt het geroffel van de Gilles in de straten. De Gilles dragen dan nog een vreemd masker met groene bril. ’s Middags verschijnen ze met hun hoge hoeden getooid met struisvogelveren en gooien duizenden sinaasappels naar de menigte. Alles wordt constant begeleid door het geroffel van hun klompen op de keien. De traditie wil dat de Gilles uitsluitend champagne drinken op deze dag.
Info: Carnaval des Gilles in Binche 22, 23 en 24/2/09, tel 00.32.64/33.67.27, www.carnavaldebinche.be, Informatie carnaval op www.belgie-toerisme.be

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.