>De groene routes van de regio Valencia

>Het landschap van de Spaanse regio Valencia is even mooi als veelzijdig. Bergtoppen, groene dalen, heuvels en het vruchtbare vlakke land liggen klaar om ontdekt te worden. Een fantastische mogelijkheid om de regio Valencia te verkennen zijn de Vias Verdes (groene wegen): voormalige treintrajecten die nu alleen voor voetgangers en fietsers toegankelijk zijn. De routes zijn vlak, eenvoudig te bereiken en gemakkelijk begaanbaar. Onderweg vormen kastelen, dorpjes en landgoederen aangename stopplaatsen.
De Via Verdes variëren van zes tot zeventig kilometer en lopen door Alicante, Castillón en rond de stad Valencia. Een aanrader is de Via Verde genaamd Ojos Negros (zwarte ogen), vernoemd naar de gelijknamige mijnen in Teruel. Deze route is zeventig kilometer lang en loopt van Barracas in Castillón, tot Torres-Torres in Valencia. Hij voert langs spectaculaire bergpanorama’s, langs pijnbomen, boomgaarden, bronnen, watervallen en fonteinen. Onderweg liggen oude stations en schilderachtige dorpjes met historische monumenten. Tussen de rotsen ligt bijvoorbeeld het oude vestingstadje Jérica. Met een unieke mudejar-toren, gezellige bars en winkeltjes. En in Segorbe, de hoofdstad van het landelijke district Alto Palancia, staat een indrukwekkende 12e-eeuwse basiliek. Een voordeel van deze route is dat er een modern treinspoor parallel aan loopt en men dus bij tussenliggende stations kan in- of uitstappen. De te benutten stations zijn gelegen in Algimia, Soneja, Segorbe, Navajas, Jérica, en Caudiel.

De landelijke route Dels Alforins loopt door het gelijknamige natuurpark in de schitterende D’Albaida vallei. Hij is 35 kilometer lang en loopt door een oeroud landschap van loofbossen, glooiend groene heuvels en uitgestrekte wijngaarden. Dels Alforins wordt wel het Toscane van Valencia genoemd. Onderweg treft men talloze historische wijnhuizen waar bezoekers welkom zijn voor een proeverij. Tussen de glooiende heuvels liggen schitterende landhuizen waarvan sommigen een intrigerende geschiedenis hebben. Onderweg nodigen monumentale bomen uit tot pauzeren. De D’Albaida vallei staat bekend om de vele ambachten die hier nog uitgevoerd worden. Van fijn textiel en landelijk keramiek tot de heerlijke traditionele gerechten waaronder pittige worstjes en – natuurlijk- wijn. De pittoreske dorpjes langs de route koesteren Middeleeuwse architectonische schatten en vele schitterende fonteinen.
Meer informatie Valencia: www.landvalencia.com
Meer informatie Vias Verdes: www.viasverdes.com

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.