Dierenpark Amersfoort: Voor dino’s en nostalgie

>

* Het dierenpark is hier en daar een ‘gezellig rommeltje’

“Een tien!” oordeelde ons kinderpanel na afloop over Dierenpark Amersfoort. “Nou, nou is dat niet wat hoog”, denk je dan als volwassene. Maar in gedachten onze gangen nalopend door het park in deze voorjaarsvakantie van 2009 moet gezegd worden dat de dierentuin – niet één van de grootsten – een bijzonder prettige indruk achtergelaten heeft. Waardoor kwam dat?

Her en der door het park staan borden met oude foto’s, van hoe het park er in 1948 uitzag, toen het net geopend was en de jaren daarna. Dat werkt vertederend en vergoeilijkt heel veel. Want als bezoeker wordt je geconfronteerd met hokken waarvan je denkt: Dat kan ècht niet meer. Maar als je dan ziet dat er op verschillende plaatsen gewerkt wordt aan uitbreiding en verbetering (zo wordt er druk gegraven voor een nieuw, riant terrein voor de olifanten) , dan denk je: Ach ja, alles heeft zijn tijd nodig. Je hebt niet – ploeps! – een nieuwe dierentuin.

Een van de laatste uitbreidingen (in 2007) was het dino-bos (Kinderpanel: “Daar maken ze nu nog vet vaak reclame voor op tv”). Je wandelt door een bos en ziet de ontwikkeling van de dino’s en de verschillende soorten die er geweest zijn. Je leert ook dat we eigenlijk nog veel niet weten over die dieren. Zo is bijvoorbeeld volstrekt onduidelijk welke huidskleur ze gehad hebben. Ze worden door ons wel grijs of bruin afgebeeld, maar ze zouden net zo goed fel gekleurd kunnen zijn. De huid is namelijk nooit gevonden…
Voor kinderen is zo’n wandeling dus ook leerzaam. Sommige dieren bewegen, anderen maken geluid, maar niet zo dat het eng wordt voor de jeugdige bezoekers. Onderweg kunnen ze nog in een tent een onder zand bedolven skelet van een dino proberen bloot te leggen. Leukste hier vonden ze de renbaan: Druk op een knop, wacht op een brul en loop zo hard als je kunt tot er weer een brul klinkt. Je loopt dan net zo hard als het dier waarvan de afbeelding naast de baan staat.

* Het dinobos was een van de
succesnummers voor het jeugdpanel

Als dierentuin kun je tegenwoordig ook niet meer zonder speeltuin. En ze worden steeds mooier. Die in Amersfoort behoort volgens het jeugdpanel tot ‘het topsegment’. Tot tweemaal toe werd er lange tijd geklommen, geklauterd en gegleden. En: Voldoende zitgegelegenheid voor ouders.

Tot de charme van Dierenpark Amersfoort hoort ook de enorme hoeveelheid ‘kringelkrangel-paadjes’. Het is lekker onoverzichtelijk. Geen rechte, strakke banen, maar veel beplanting en weggetjes. Zo dool je ook door een soort ruïne-stad en onderwijl zie je eigenlijk alle belangrijke diersoorten van de hele wereld. Er is ook een echt doolhof, maar dat stelt niet veel voor, meer een glimlach opwekkend aardigheidje.

Qua dieren zijn het op een meter afstand staan (zonder glas of hek!) van een luiaard, zo’n hangende aap, in een ruimte waar de jungle nagebouwd is, en een kameel dat te aaien is de hoogtepunten (maar ook de rest werd met bewondering bekeken!).

Is er dan niets dat in het nadeel van het park spreekt? Jawel, wat (bijzonder) stoort is dat je eenmaal binnen 1 euro per persoon moet betalen voor een ritje met de trein of draaimolen. Dat is toch kolder als je al 17,50 (volwassene), 14,50 (kinderen) 5,00 (parkeren), dus 69 euro voor een gemiddeld gezin, betaald hebt. Een minpunt waar snel wat aan te doen zou moeten zijn. www.dierenparkamersfoort.nl

Meer over de geschiedenis van het park.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.