>Heksen verjagen in de Ardennen

>Als u dit jaar geen last wil hebben van bedriegers en heksen, dan moet u naar Bouge, 3 km ten noordoosten van de stad Namen. Daar worden tegelijkertijd de Zeven Vuren van Bouge ontstoken en volgens de legende moet je zeven vuren tegelijk zien om bovenstaand onheil te vermijden. In Bouge wordt het vreugdevuur altijd ontstoken op de eerste vastenzondag na carnaval. Ook elders in de Ardennen zijn vreugdevuren te zien, altijd rond de carnavalsperiode.

Vroeger ontstak men het vreugdevuur om een goede oogst af te dwingen. Het vuur – dat symbool stond voor de zon – zou een diepgaande invloed hebben op het weer en de plantengroei. Hetzelfde gold voor de verbranding van ‘Koning Winter’: hiermee hoopten de bewoners de komst van de lente – waar iedereen reikhalzend naar uitkeek – te bespoedigen. Sommigen geven hier een christelijke verklaring aan, terwijl anderen het als een gelegenheid zien voor korte romances, ontsproten uit de gloed van de vlammen…

De traditie – van oorsprong een heidens gebruik dat in de christelijke traditie is overgenomen – geeft een beeld van het vroeger alom tegenwoordige bijgeloof. Zo wil de legende dat de persoon die zeven vreugdevuren tegelijk ziet, een heel jaar lang door bedriegers en heksen ongemoeid zal worden gelaten! Daar gaat het ook nu nog om tijdens het beroemdste vreugdevuur van alle vreugdevuren dat op ‘Brandons’-zondag (=de zondag van de smeulende vuren) in Bouge plaatsvindt. ’s Nachts licht de Maasvallei hier onder de gloed van zeven brandstapels feestelijk op. En terwijl Koning Winter langzaam door de vlammen wordt verteerd, barst de feestvreugde in alle hevigheid los. Om 19.00 uur is er een parade, om 19u30 worden de vuren en het vuurwerk ontstoken.

Info: 1e vastenzondag na carnaval, 1/3/09, Zeven Vuren van Bouge, www.grandfeudebouge.be.tf, tel 081-733333, Point de Vue, Rue de l’Institut, B-5004 Bouge.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.