>Holland Hudson Hotel Amsterdam

>>Holland Hudson Hotel Amsterdam 9In 2009 is het precies vierhonderd jaar geleden dat de Engelse ontdekkingsreiziger Henry Hudson vanuit Europa via een grote omweg in Amerika belandde en daar als eerste Europeaan Manna-Hata, het huidige Manhattan, claimde voor zijn werkgever de VOC. Omdat Grand Hotel Amrâth Amsterdam onlosmakelijk met scheepvaart verbonden is – zo is Henry Hudson’s schip vertrokken vanaf de naast het hotel gelegen Schreierstoren – wordt zij dit jaar het officiële hotel van NY400 – Holland on the Hudson.
Grand Hotel Amrâth Amsterdam gevestigd in het Scheepvaarthuis; het hoofdkantoor van de toenmalig belangrijkste scheepvaartmaatschappijen van Amsterdam en daarmee Nederland, die hun oorsprong vonden in de VOC. De locatie van dit kantoor is in 1913 vanuit historisch besef gekozen, omdat de eerste ontdekkingsreizen vanaf deze plek zijn vertrokken, waaronder die van Henry Hudson in 1609, in opdracht van de VOC. In 2009 is Grand Hotel Amrâth Amsterdam dan ook het middelpunt van alle festiviteiten die in het teken staan van 400 jaar New York. Hoogwaardigheidsbekleders die vanuit New York Amsterdam bezoeken om één van de evenementen bij te wonen, zijn uitgenodigd om in Grand Hotel Amrâth Amsterdam te verblijven. Daarnaast biedt het hotel gedurende het jaar een speciaal Henry Hudson arrangement.
In het prachtige gebouw in Amsterdamse Schoolstijl zijn tal van details verwerkt die verwijzen naar de rijke VOC geschiedenis. Zo prijken in de gevel van het pand negenentwintig hoofden van grote ontdekkingsreizigers van de VOC. In Art Deco stijl kijken de bepruikte hoofden van Bontekoe, Valentijn en Van Spilbergen de passanten strak aan… maar het hoofd van Henry Hudson ontbreekt. Dit wordt ruimschoots goedgemaakt door de huidige eigenaar van het pand: het Grand Hotel Amrâth Amsterdam. In zijn jubileum jaar krijgt Henry Hudson zelfs zijn eigen suite in het hotel. Een van de luxe boegsuites wordt daartoe compleet ingericht met voorwerpen uit de zeventiende eeuw; de Henry Hudson Suite.
NY400 – Holland on the Hudson, wordt een ontdekkingsreis op zoek naar de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en de Verenigde Staten, tussen Amsterdam en New York én hun inwoners. Het evenement geeft vorm en kleur aan deze ontdekkingsreis maar biedt ook volop plaats aan initiatieven van andere maatschappelijke en commerciële parijen. De projecten vinden plaats in de periode van 4 april tot 6 september 2009; 4 april is de dag dat Hudson vertrok uit Amsterdam, op 6 september liet hij het anker zakken in de wateren rond Manna – Hata. www.amrathamsterdam.com.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.